Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsfahan açıklaması: Sahiplenme yok ve konuyla ilgili akla ziyan olmayan bir açıklama da yok

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı

19 Nisan 2024 14:11

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hz. Ali Camisi'nde kıldığı cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-İran arasındaki gerilimde son yaşanan gelişme olan İsfahan saldırısıyla ilgili soruya yanıt verdi. Erdoğan, "Sahiplenme yok ve konuyla ilgili de gerçekten şöyle akla ziyan olmayan bir açıklama da yok" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro lideri İsmail Haniye ile hafta sonu gerçekleştireceği görüşmenin gündeminde ne olacağı sorusuna "İsterseniz o gündemi biz sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım" yanıtını verdi. 

İsfahan açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail-İran arasındaki gerilimin son perdesi İsfahan saldırısına ilişkin olarak değerlendirmelerinin sorulması üzerine şu açıklamayı yaptı:

"Şu anda İsrail farklı şeyler söylüyor. İran, farklı görüşler ortaya atıyor. Sahiplenme yok ve konuyla ilgili de gerçekten şöyle akla ziyan olmayan bir açıklama da yok. İran'ın yaptığı açıklamalarda hakikaten 'doğru söylüyor' diyemiyorsunuz. İsrail için zaten hiç diyemiyorsunuz. Amerika'nın yaptığı açıklamalarda da 'haberimiz vardı, yoktu' var. BMGK'da Amerika'nın İsrail'in yanında yer aldığını görüyoruz. Amerika herkes Filistin'in yanında yer alırken İsrail'in yanında yer almak suretiyle duruşunu ortaya koyuyor. Biz zaten farklı bir şey beklemiyorduk. Bunu çok açık ve net görme imkanımız oldu"

Erbil ziyareti

22 Nisan'da, 12 yıl sonra ilk kez Erbil'e gideceği duyurulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyarete ilişkin olarak "Erbil ziyareti gerçekleştireceğiz. Kuzey Irak sorunlarını ve aynı zamanda merkezi yönetimle ilgili sorunları konuşma fırsatımız olacak. Irak-Türkiye ilişkilerini ele alacağımız konular olacak" açıklamasında bulundu. 

Yine 22 Nisan'da Türkiye'ye geleceği duyurulan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier'ın ziyaretine ilişkin sorulan soruya yanıt veren Erdoğan, "Türkiye-Almanya arasındaki ilişkileri ele alma fırsatımız olacak. Steinmeier ile bizim geçmişten bugüne olan dostluğumuz var. Bu ilişkileri değerlendirme fırsatımız olacak. Siyasi, askeri, ekonomik ve ticari birçok konuları ele alacağız" dedi. 

Hamas lideri Haniye ile görüşme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye'nin Türkiye ziyaretinin gündeminde ne olacağı sorusuna da "İsterseniz o gündemi biz sayın Haniye ile aramızda tutalım ve ona göre de adımlarımızı atalım" yanıtını verdi.

Miçotakis'in "iade-i ziyareti" 

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin tarihi 13 Mayıs olarak açıklanmıştı. Erdoğan, Miçotakis'in ziyaretini "iade-i ziyaret" olarak nitelendirdi ve şunları söyledi: 

"Sayın Miçotakis'in ziyareti bir nevi iade-i ziyarettir. Bu da Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde önemli bir merhaledir. Bununla ilgili olarak da Türkiye-Yunanistan ilişkilerini çok daha iyi bir noktaya nasıl taşıyabiliriz, bunları görüşme fırsatımız olacak"