Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İspanya'da AB'ye üyelik mesajı: Samimi adımlarımız, kendi çıkarını düşünen üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor

Türkiye'den 150'ye yakın iş insanını sektörlerindeki İspanyol mevkidaşlarıyla buluşturan forumun açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de katıldı

13 Haziran 2024 13:16

Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirve kapsamında İspanya'nın başkenti Madrid'deki BBVA Banka Genel Merkezi'nde "İş Forumu" düzenlendi.

Türkiye'den 150'ye yakın iş insanını sektörlerindeki İspanyol mevkidaşlarıyla buluşturan forumun açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez de katıldı.

Başbakan Sanchez, "İspanya ve Türkiye her alanda en muhteşem ilişkilere sahip iki ülke. Bu zirvelerin düzenli yapılması da bunun çok güzel bir örneği. Türkiye, İspanya için anahtar bir ekonomik ortak ve bölgesinde önemli bir oyuncu" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'ye her zaman güven duyduk"

"İspanyol şirketleri Türk ekonomisinin iyileşen görüntülerini, alınan tedbirlerin cesaretini, ekonomik programın sağlamlılığını takdir ediyor" diyen Sanchez, şöyle devam etti:

"Türkiye'ye her zaman güven duyduk. Bunun için çok sağlam temellerimiz var. Biz hep Türkiye'ye güvendik. Bazıları Türkiye'den çekilirken biz yatırımlarımızı ikiye katladık. Biz bu güveni koruduk. Türkiye önümüzdeki 10 yıllarda ekonomik ağırlığını ve önemini artırmaya devam edecektir. Türkiye ve İspanya birbirine güvenen ve özel ilişkileri olan, dost ülkelerdir"

İspanya'nın Türkiye ile mevcut Karşılıklı Yatırımların Korunması ve Geliştirilmesi Anlaşması'nı gözden geçirme kararı aldığını ve bunun çok değerli olduğunu kaydeden Sanchez, "devlet kurumları arasında imzalanacak 5 mutabakat zaptının yatırımları ve üçüncü ülkelerdeki ortak projeleri daha da hızlandıracağını" dile getirdi.

Sanchez, "Büyük fırsatla karşı karşıya olduğumuza dair inancımız tam. Muhteşem ilişkilerimizi güçlendirmeliyiz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan da yaptığı konuşmada, AB'ye tam üyelik mesajı verdi. Erdoğan, "Avrupa Birliği'ne yönelik samimi adımlarımız, salt kendi çıkarını düşünen birtakım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor" dedi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan, İspanya'da AB'ye üyelik mesajı

Erdoğan'ın konuşması şöyle:

"Ekonomik ve siyasi meydan okumalar karşısında işbirliğimiz hayati önem taşıyor. İlişkilerimizi daha da geliştirmek niyetindeyiz. Muazzam potansiyelimiz bizlere daha da ileri gitme motivasyonu veriyor.

İkili ticari hacmimiz 19 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolarlık hedefimize ulaştık. Daha da ileri gideceğimize inanıyorum. İspanya'nın Türkiye'deki yatırımlarda 6. sırada olması da bunun bir sonucudur. Daha fazla şirketi ülkemize davet ediyoruz.

Bizim şirketlerimizin de önemli yatırımları İspanya'da bulunmaktadır. Barcelona'daki stadyum bunun en büyük örneklerindendir. İmkan verilmesi halinde daha da fazla yatırım yapılabilir.

İspanya'dan çok daha fazla yatırımcıyı bölgenin cazibe merkezi olan Türkiye'ye davet ediyoruz.

Ticarette rekabet algısından sıyrılarak işbirliğini ön plana çıkaran yaklaşım yer almalıdır. Bu anlayış kalıcı iyi ilişkileri tesis edecektir.

Bugün imzalanacak anlaşmalarla işbirliği zeminini güçlendireceğiz.

Gazze'de 16 bini çocuk olmak üzere 37 binin üstünde insan göz göre göre katledildi. Kiliseler, camiiler, okullar, hastaneler vuruldu. Masumlar silahların hedefi oldu. Vicdan sahibi hiçbir ülkenin böyle bir tabloyu kabullenmesi mümkün değildir. Sayın Sanchez'in takındığı tavrı şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum

Avrupa Birliği'ne yönelik samimi adımlarımız, salt kendi çıkarını düşünen birtakım üyelerin engellemeleri nedeniyle karşılık bulamıyor. AP seçimlerinin ortaya çıkardığı tablo ve endişeyle izlenen aşırı sağın yükselişi bu durumu körükleyecek. Katı vize uygulamaları, gümrük birliği anlaşmasının yenilenememesi durumları da mevcut. İspanya'nın bize verdiği samimi desteğe müteşekkirim. Bu olumlu adımların artarak devam edeceğin inanıyorum.

Türkiye ekonomisi geçen yıl yaşadığı deprem felaketine rağmen toparlanmaya devam ediyor.

Durmadan çalışacağız, çalışmaya devam edeceğiz. Özellikle savunma sanayii konusunu çok önemsiyorum. Uçak gemisi, İHA'lar, denizaltılar... Ortaklığımız çok daha iyi bir noktaya gelecektir."