Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Türk sahillerine gelen Yunan botlarıyla ilgili ilk açıklama: Miçotakis sorunu çözeceğini ifade etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan botlarının Türk sahillerine girmesiyle ilgili olarak ilk kez konuştu

27 Eylül 2024 13:53

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu için bulunduğu New York'ta görüştüğü Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Yunan botlarının Bodrum ve Datça'ya kadar gelmesiyle ilgili olarak konuştuğunu aktardı. Erdoğan, Miçotakis'in "bu konuyu masaya yatıracağını ve çözeceğini ifade ettiğini" söyledi. 

TIKLAYIN | Yunan botu bu kez Datça kıyısına geldi; üstelik maskeli bir kişi karaya çıktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cuma namazı çıkışı açıklamalarda bulundu. BM Genel Kurulu için gittiği New York'tan yeni dönen Erdoğan'a oradaki temasları ve dış politika adımları soruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'deki son durumla ilgili soruya şu yanıtı verdi: 

"15 tane geçici üyenin burada herhangi bir tesiri söz konusu değil. 5 daimî üye şu an itibarıyla dünyayı adeta yöneten, yönlendiren ülkeler konumunda. Dolayısıyla burada şu anda Japonya, Çin, bizler, Almanya vs gibi üyeler her ne kadar daimî üye olma teşebbüsü varsa da şu an itibarıyla daimî üye olamadıkları için herhangi bir tesirleri de söz konusu değil. Türkiye olarak biz de daimî üye olmanın gayreti içindeyiz ama şu ana kadar aldığımız bir netice yok ve daimî üyelerin de bizleri daimi üye yapma gibi bir hesapları yok. 15 tane geçici üyenin hiçbir yapacağı iş söz konusu değil" 

Fotoğraf: AA

Yunan botlarının Bodrum ve Datça'ya gelişiyle ilgili ilk açıklama

Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile görüşmesinde hangi konuların öne çıktığı sorulan Erdoğan, "Ağırlıklı olarak gerek Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı gerekse de Ege'de yaşanan malum sıkıntılar... Sayın Başbakan bunları masaya yatıracağını ve sorunu çözeceğini bize ifade etti" yanıtını verdi. 

İZLEYİN | Barçın Yinanç ile Dış Politika ile İçli Dışlı | Yunan botları Türk sahillerinde; Ankara sessiz

Öte yandan 2025'in Ocak ayında yapılması planlanan Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısıyla ilgili soruya da yanıt veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Önümüzdeki yılın başında bu Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantısını yapacağız. Şu anda benim büyükelçi konumunda Çağatay Bey muhatabıyla görüşmelerini sürdürüyor. Önümüzdeki yılın başında bir araya gelme durumumuz olacak. Bir araya gelişimizde de bu konuyu masaya yatıracağız" ifadelerini kullandı. 

Ermenistan Başbakanı Paşinyan'la görüşme

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'la görüşmesinin de detayları sorulan Erdoğan, "Daha çok Paşinyan'la olan görüşmede öne çıkan Azerbaycan-Ermenistan arasındaki yaşanan sıkıntılardı. Ben bu konularda Paşinyan'ın olumlu yaklaşımlar içinde olduğunu gördüm. Temennimiz odur ki bu yaklaşımı bir araya gelmek surietiyle çözmek. Azerbaycan'ın da aynı anlayış içerisinde olduğunu biliyorum. İki ülke bu yaklaşımı ortaya koyarak bu sorunu inşallah çözerler" dedi. 

Ne olmuştu?

Yunan Sahil Güvenlik botlarının iki farklı tarihte Türk karasularını ihlal ederek anakaraya yaklaştığını gösteren videolar yayılmıştı. 

İlk videoda bir Yunan Sahil Güvenlik botunun Muğla'nın Bodrum yarımadasındaki Akyarlar plajına yaklaştığı görülmüş; görüntülerde Yunan askerlerinin tek bir kişiyi taşıdığı bildirilen bir botun peşinde olduğu bildirilmişti. 

Kıyı kasabası Datça'da kaydedilen ikinci bir olayda ise anakaraya ulaşan Yunan botunun, botta bulunan kişi tekneyi terk etmeden önce botu yakalamaya çalıştığı görülüyordu. O sırada bir Yunan askeri sahil güvenlik botundan inerek boş bota biniyordu. 

Olayın ardından İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Yunanistan Denizcilik ve Adalar Politikası Bakanı Christos Stylianides ile yaptığı telefon görüşmesinde "bu tür ihlallerin kabul edilemez olduğunu" vurgulayarak "rahatsızlığını" dile getirmişti. 

Her iki olayın ardından da Türkiye'nin yaşananlara sessiz kaldığı tartışmaları başlamıştı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı kaynakları, dün "Son günlerde Yunanistan tarafından Ege Denizi’nde gerçekleştirilen karasuyu ihlalleriyle ilgili tepkimiz Yunanistan makamlarına her düzeyde ve en güçlü şekilde iletilmiştir. Bu tip hadiselerde izlenen diplomatik prosedür bellidir ve senelerdir harfiyen yerine getirilmektedir. İhlallerin ardından gerekli girişimlerin yapılmadığına dair iddialar gerçeği yansıtmamaktadır" açıklamasında bulunmuştu.