Politika

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş sorusu soran İspanyol gazeteciye çıkıştı: Başını sallama ben sallamıyorum

İspanya Başbakanı Sanchez, "Türkiye ile AB arasındaki yapıcı rolümüz devam edecek" derken Cumhurbaşkanı Erdoğan da "İspanya'nın Filistin'i tanıma kararı çok mühimdir. İspanya'nın bu tutumunun henüz Filistin'i tanımamış diğer ülkelere örnek teşkil etmesi samimi temennimdir" ifadelerini kullandı

13 Haziran 2024 15:41

T24 Dış Haberler

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirvesi kapsamında bulunduğu İspanya'da. Erdoğan, Başbakan Pedro Sanchez tarafından resmî törenle karşılandı. İkili ve heyetler arası yapılan görüşmelerin ardından liderler kameralar karşısına geçti. İspanya Başbakanı Sanchez, "Türkiye ile AB arasındaki yapıcı rolümüz devam edecek" derken Cumhurbaşkanı Erdoğan da "İspanya'nın Filistin'i tanıma kararı çok mühimdir. İspanya'nın bu tutumunun henüz Filistin'i tanımamış diğer ülkelere örnek teşkil etmesi samimi temennimdir" ifadelerini kullandı. 

Erdoğan, Gezi ve Kobani davalarından hüküm giyen Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkında soran İspanyol gazeteciye de çıkışarak, “Bu isimlerle ilgili hukuk devletindeki yargımız kararını vermiştir. Yasalar ne diyorsa biz onu yerine getiririz. Başını sallama ben sallamıyorum, dimdik çalışmama devam ediyorum” yanıtı verdi.

Zirvede tokalaşarak basın mensuplarına poz veren Erdoğan ve Sanchez, heyetlerini birbirine takdim etti. Törene, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat da katıldı.

Tören sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Sanchez ikili görüşmeye geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Sanchez

Baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Sanchez, ortak basın toplantısında konuştu.

"Filistin'de iki devletli çözüm acil ihtiyaç"

İspanya Başbakanı Sanchez, şunları kaydetti: 

"Filistin'de iki devletli çözüm acil ihtiyaç. Türkiye önemli bir müttefik. Bugün 13 anlaşma imzalayacağız. Aramızda çok fazla konu var ve çok fazla konuyu ele aldık bugün. İlişkilerimizin dinamizmi gelişiyor. Vatandaşlarımıza taahhütlerimizi de yansıtan konular bunlar. Aramızdaki zirveyi önümüzdeki sene de yapmak istiyoruz.

Ukrayna'ya Patriot füzeleri verme kararı bizim hükümetimizin kararı. Kiev ile konuştuk, aramızda bir mutabakat var."

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Sanchez,
ortak basın toplantısı gerçekleştirdi (Foto: AA)

"İspanya Türkiye'nin AB üyeliğindeki en yakın müttefiklerinden"

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"İspanya Başbakanı Sanchez ile bir araya gelmekten büyük memnuniyet duyuyorum. Ankara'da düzenlediğimiz son toplantımızda ilişkilerimizi geliştirmiştik. İspanya ile ticaret hacmimiz 19 milyar dolar. Bunu İspanya'nın ekonomimize bir güveni olarak kabul ediyoruz. Ekonomi ve ticaret ortak komitemizin toplantısını en kısa zamanda Türkiye'de düzenleyeceğiz.

Savunma sanayii konularını beraber gözden geçirdik. İspanya ile aramızdaki savunma sanayii bağının diğer AB ülkelerine de örnek olmasını temenni ediyoruz. İspanya Türkiye'nin AB üyeliğindeki en yakın müttefiklerinden. Bu durumun da diğer AB üyelerine örnek olmasını arzuluyoruz.

AP seçiminde oluşan tablo endişelerimizi artırdı.

"Birleşmiş Milletler maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı"

Gazze olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarıyla ilgili konuları da ele aldık. İspanya'nın Filistin'i tanıması çok mühimdir. Dirayetli duruşundan ötürü değerli dostum Sanchez'e teşekkür ediyorum. Bu kararın henüz Filistin'i tanıma kararı almamış Avrupa ülkelerine de örnek teşkil etmesi gerektiğini düşünüyoruz

Biz akan kanı durduracak her kararı olumlu değerlendiririz. Önemli olan bu ateşkes planlarının kağıt üzerinde kalmaması, uygulamaya geçirilmesidir

Birleşmiş Milletler maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı. Başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi üyeleri bu ateşkes taslağının arkasında durup İsrail'e gerekli baskıyı yapmasıdır.

Savunma sanayiinde bir dayanışma adımı attık TCG ile. Şimdi bunun bir üst segmentine geçelim istiyoruz. Bunun çalışmalarını başlattık. Daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Bu çalışmayı yürütüyoruz. İHA'ların birlikte yapılabilecek adımlarını atıyoruz"

Erdoğan, Gazi davasından ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilen Osman Kavala ile Kobani davasından 42 yıl hapse mahkum edilen eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili soru soran İspanyol gazeteciye de çıkışarak, “Bu isimlerle ilgili hukuk devletindeki yargımız kararını vermiştir. Yasalar ne diyorsa biz onu yerine getiririz. Başını sallama ben sallamıyorum, dimdik çalışmama devam ediyorum” yanıtı verdi.