Politika

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Avrupa ve Türkiye'nin çıkarı ortak, parlamentodan farklı sesler çıksa da diyalog süreci devam etmeli

05 Nisan 2025 13:05

Güncelleme: 05 Nisan 2025 13:38

T24 Haber Merkezi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Avrupa Parlamentosu'nda alınan Türkiye ziyaretini iptal etme kararına atıfta bulunan Yılmaz, "Parlamentodan farklı sesler çıkabilir, farklı söylemler olabilir. Ama AB'de de Fransa'da ana muhalefetle ilgili süreçleri biliyorsunuz. Bırakın bir belediye başkanını, ana muhalefet partisinin lideri suçlu bulundu. Bizim Avrupa Birliği ile ortak bir geleceğimiz var, ortak menfaatlerimiz var. Bu başlayan diyalog sürecinin her düzeyde devam etmesi gerektiğine inanıyorum," dedi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıkladığı gümrük tariflerinin de "nispî olarak Türkiye'nin yararına olduğunu" söyledi. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, CNN Türk'te yayımlanan Hakan Çelik'le Hafta Sonu programına konuk oldu. Yılmaz, AB-Türkiye ilişkilerindeki son gelişmeleri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı ek gümrük vergilerini değerlendirdi. 

"Türkiye ve Avrupa'nın çıkarları ortak"

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un ev sahipliğinde düzenlenen Paris'teki "Avrupa ve Ukrayna için Kalıcı Barış" başlıklı zirveye katılımıyla ilgili bilgi veren Yılmaz, "31 ülkenin katıldığı, NATO'nun Avrupa Birliği Komisyonu'nun katıldığı çok önemli bir toplantıydı. Sayın Cumhurbaşkanı'mız davet edilmişti. Ben ülkemizi, Cumhurbaşkanımızı temsilen katılmış oldum. Sadece Ukrayna değil aslında Avrupa'nın aslında geleceğinin tartışıldığı bir toplantıydı," dedi ve şöyle devam etti:

"Avrupa şu anda iki büyük meydan okumayla karşı karşıya. Birincisi güvenlik, işte Ukrayna-Rusya korkusu var Avrupa'nın. Amerika'nın da artık daha az sorumluluk üstlendiği bir ortamda Avrupa'nın güvenliğini nasıl sağlarız, nasıl bir mimarîye ihtiyacımız var, tartışması... İkincisi hem Amerika'nın bu yeni korumacı politikaları ve ve Çin'den gelen rekabet Avrupa ekonomisi üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor. Bir taraftan da ekonomik geleceğimizi, rekabet gücümüzü nasıl koruruz tartışması var. Hem bir güvenlik hem de bir ekonomi tartışması... "

"Her iki açıdan da Türkiye'nin stratejik önemi artmış durumda" diyen Yılmaz, şöyle devam etti:

"Hem Avrupa'nın güvenliği, geleceği açısından hem de ekonomisi açısından objektif bakarsanız Avrupa'yla Türkiye'nin çıkarları ortak. Yani daha müreffeh, daha demokratik bir Avrupa, daha güvenli bir Avrupa Türkiye'nin lehine. Aynı şekilde daha demokratik, daha güvenli, daha müreffeh bir Türkiye Avrupa'nın lehine. Dolayısıyla bu yeni bir atmosfer oluşturmuş durumda.  Bizi bu toplantılara uzun süredir davet etmiyorlardı, biliyorsunuz."

İmamoğlu tutuklaması; "Parlamentodan farklı sesler çıkabilir, diyalog süreci her düzeyde devam etmeli"

"Hem güvenlik hem ekonomik açıdan Avrupa-Türkiye diyaloğunun yeniden başladığını görmek sevindirici. Avrupa derken sırf AB'yi kastetmiyorum; Norveç, İngiltere... Bizim doğal pazarımız Avrupa," diyen Yılmaz, Avrupa ile ilişkilerin sadece güvenlikten ibaret olmaması gerektiğini vurguladı.İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından Avrupa Parlamentosu'nda alınan Türkiye ziyaretini iptal etme kararına atıfta bulunan Yılmaz, şöyle konuştu:  

"Parlamentodan farklı sesler çıkabilir, farklı söylemler olabilir. Ama AB'de de Fransa'da ana muhalefetle ilgili süreçleri biliyorsunuz. Bırakın bir belediye başkanını, ana muhalefet partisinin lideri suçlu bulundu. Bizim Avrupa Birliği ile ortak bir geleceğimiz var, ortak menfaatlerimiz var. Bu başlayan diyalog sürecinin her düzeyde devam etmesi gerektiğine inanıyorum. Sadece güvenlik değil vize kolaylığından gümrük birliğine ilişkilerimiz için yeni fırsat gelişmiş görünüyor."

"Trump'ın açıkladığı tarifeler nispi olarak Türkiye'nin yararına"

ABD Başkanı Trump'ın 2 Nisan'da açıkladığı yeni gümrük vergileriyle ilgili de konuşan Yılmaz, "Bu yaşananlar küresel düzeyde bir dönüşüm sürecinde olduğumuzu gösteriyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası ekonomik düzenin dönüştüğünü görüyoruz. Liberal, küresel düzen değişiyor.  ABD şimdi çok farklı bir tavır sergiliyor. Herkes kendi ulusal menfaati için adım adıyor. Bu ortamlar geçiş süreçleri. Herkesin dikkat etmesi gereken risklerin yükseldiği dönemler. Kendimizi güçlü tutmak zorundayız" dedi. Yılmaz, şöyle devam etti: 

"Sayın Trump'ın aldığı kararlar çok önemli. Başka ülkelerin aldığı kararları iyi takip etmemiz geriyor. Sayın Trump da müzakere edebiliriz, dedi bunu takip etmek gerekiyor.

İlk olarak Türkiye'ye yüzde 10 vergi açıklandı. Şu an için bizim avantajımıza.

Yükselen tarifeler ABD pazarına mal satan ülkelerin başka pazarlara agresif şekilde girmesine neden olur bizim dikkat etmemiz gerekir. Bir yandan da emtia fiyatları düştü o anlamda da bir olumlu etkiden bahsedebiliriz.

Olumlu olumsuz takip etmek durumdayız bunları takip etmek durumundayız. Biz de bu müzakereleri yapacağız 100 milyar dolar ticaret hedefimiz var. Ticaret Bakanımız ABD'ye gidecek yakında. ABD önemli bir ticaret partnerimiz. 32 milyar doları aştı ticaret hacmimiz. 100 milyar dolara taşımak istiyoruz.

Trump'ın açıkladığı tarifeler nispi olarak Türkiye'nin yararına.

Artık korumacı bir dünyaya gittiğimiz çok açık. Her ülkenin kendi menfaatini ortaya koyduğu bir döneme doğru gidiyoruz."