Ekonomi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İlk konutta finansal destek verilecek

Yılmaz, iş dünyası ile toplantıda yeni finansal enstrümanların devreye alınmasının gündeme geldiğini belirtti

11 Ağustos 2023 13:26

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "Konut arzı teşvik edilecek. İlk konut alacak olanlara finansal destek verilecek" dedi.

Cevdet Yılmaz, iş dünyası temsilcileriyle İstanbul Finans Merkezi'nde buluştuğu toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Yılmaz, orta vadeli programın eylül ayının ilk yarısında paylaşılacağını, öngörülebilirliğin arttığı bir ortama geçiş yapılacağını söyledi. Yılmaz, dış ilişkilerle ilgili Körfez bölgesinde yapılan çalışmaların toplantıda gündeme geldiğini, AB ile daha pozitif gündem oluşmasının vurgulandığını belirterek, şunlstı söyledi:

"Biliyorsunuz bugünlerde Gümrük Birliğinin modernizasyonu güncellenmesi konusunu çalışıyoruz. Vize kolaylığı konusunda bir gündemimiz var. Önümüzdeki dönemde tabii ki farklı konularda AB ile de ilişkilerin geliştirilmesi hepimizin üzerinde mutabık olduğu bir çerçeve."

"İş dünyası, Merkez Bankası'nın adımlarını destekliyor"

İş dünyasının OVP'ye destek vermeye hazır olduğunu belirten Yılmaz, Türkiye'nin borçlanma primi olan CDS'in 700'lerden 400'lere kadar düşmesinin memnuniyet yarattığını söyledi. Finans dünyası temsilcilerinin yeni ve güncellenen ekonomi politikaları konularında genel memnuniyetleri ile destekleri olduğunu anlatan Yılmaz, birçoğunun para ile maliye politikasında alınan tedbirler ve yeni yaklaşımlarla ilgili destek ve memnuniyetlerini aktardıklarını dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, özellikle temsilcilerin Merkez Bankası'nın düzenleyici çerçeveyi sadeleştirme konusunda attığı adımları desteklediklerini ve daha da fazlasını beklediklerini açıkladı.

"Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmeme çabamız var"

Büyüme hedeflerine değinen Cumhurbaşkanı Yardımcısı, "Finans kesimi ile reel sektör arasındaki tamamlayıcılığı, birlikte çalışması gerektiğini hepimiz görüyoruz. Merkez Bankamızın yaptıığı miktar sıkılaştırmaları var. Bu yatırımı, ihracatı, üretimi kapsamıyor. Sürdürülebilir kalkınma kapsamında yatırıma dönük kredilerin daha seçici olması gerektiği konusunda tartışmalar yaptık. İstikrarlı büyüme hedefi içinde kredi çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Enflasyonla mücadele ederken resesyona düşmemek için üretimi, ihracatı devam ettirme çabamız var. Bu ikisini aynı anda yapmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

"İlk konut edinimini teşvik edecek mekanizmalar üzerinde duruldu"

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bir taraftan enflasyonla mücadele edeceklerini, bir taraftan da istikrarlı büyüme hedefi için de sosyal refahı arttırma ve kalkınmış bir ülke haline gelme perspektifiyle seçici bir anlayışla kredi çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, konut arzını artırma konusunda çeşitli değerlendirmelerin yapıldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Birinci konut edinimini özellikle daha güçlü bir şekilde teşvik edecek mekanizmalar üzerinde durduk. Bu konuda Merkez Bankamızın da BDDK ile birlikte çalışmaları var. Önümüzdeki dönemde inşallah bu konularda da daha yeni adımlar bekliyoruz. Konut arzını arttırmak, konut maliyetlerini düşürmek ve konut edinimini arttırmak durumundayız. Geçmişte Devlet Planlama Teşkilatı ve Dünya Bankası ortak bir çalışma yapmıştık. Orada da rakamsal olarak şu tespit edilmişti. İlk konut edinimi hem sosyal refahı hem de makro düzeyde istikrarı çok daha destekleyici bir hadise. Tasarruf oranlarını arttırıyor ve sosyal refahı artırıyor. Dolayısıyla kamu olarak biz bu ilk konut edinimini destekleyici bir çerçeve içinde hareket edeceğiz."

"En önemli gündemlerden biri deprem sonrası rehabilitasyon çalışmaları"

Toplantıda deprem konusunun da gündeme geldiğine değinen Yılmaz, gelecek 2 yılın en önemli gündemlerden birinin deprem sonrası rehabilitasyon çalışmaları olacağına işaret etti. Yılmaz, kalıcı konutların inşa edilmesi, altyapı çalışmalarının tamamlanması ve ekonomik sosyal hayatın normalleştirilmesi bağlamında yapılacak birçok şey olduğunu, burada yine finans kesimine önemli sorumluluklar düştüğünü söyledi.

Yılmaz, daha uzun vadeli şekilde deprem ve diğer afetleri de dikkate alıp sigortacılık konusunda yapılabileceklere ilişkin fikirlerin toplantıda ele alındığını kaydetti.

"Yeni finansal enstrümanlar gündeme geldi"

Finans sistemiyle ilgili girişim sermayesi ve proje bazlı finans gibi konuların üzerinde durduklarını ifade eden Yılmaz, şunları kaydetti:

"Burada da şunun altını çizdik. Finans kesimi sadece parası olana para veren bir yapı olmamalı. Teminat sorunu yaşayan ama iyi projesi olan, sermayesi olmasa da projesiyle finans arayan kesimlere de destek olan bir çerçevede gelişmeli. Burada da bir mutabakat var. Son dönemlerde özellikle girişim sermayesi fonları konusunda atılan adımları bankalarımız kısaca özetlediler. Teknokentlere yeni bir bakış geliştirmenin gereğinin altını çizdiler. Yatırım fonlarıyla ilgili yine düşüncelerini ifade etmiş oldular. Teminatçı sorunlarının daha etkili çözülmesi konusunda da yine görüşler ifade edildi."

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, "Yatırıma dönük kredilerin seçici bir şekilde devam etmesi konusunda çalışma başlattık, önümüzdeki dönemde açıklayacağız" bilgisini verdi.

Bankacılık sektörüne değinen Yılmaz, "Bankacılık sektöründe kısa vadeli mevduat yapısıyla uzun vadeli projelerin finanse edilmesi konusundaki zorluklar ifade edildi. Yeni finansal enstrümanlar da gündeme geldi. Kamu-özel diyaloğunun çok kıymetli olduğunu ifade etmek isterim." açıklamasını yaptı.