Gündem

Cumhuriyet yazarı Bursalı: Muhalefetin kendi stratejisini hazırlamak gibi bir düşüncesi var mı?

30 Mart 2021 11:56

Cumhuriyet gazetesi yazarı Orhan Bursalı, " Muhalefetin tasarladığı yeni anayasanın Meclis’te kabulü, ancak seçimleri en az 400 milletvekili ile kazanmasına bağlı. Seçimleri daha az milletvekili ile kazanırsa onların da önünde referandum seçeneği duracak.  Bu sistemle kendi cumhurbaşkanlarını seçecekler. Tek adam yetkili. Üzerinde uzlaşacakları ortak aday üzerinde, seçildiği takdirde, bağlayıcı anlaşmalar göreceğiz.  İktidara gelirse muhalefetin de demokrasinin önünü açmak, insan hak ve özgürlüklerindeki tıkanıklıkları gidermek, tek adam rejiminin yarattığı büyük tahribatı onarmak için bir süre tek adam yetkilerini kullanacağı açık. Hızlı yol almak bakımından önemli. Bu sürece yeni anayasa için hazırlıklar eşlik edecek." düşüncesini dile getirdi. Bursalı, "Muhalefetin kendi stratejisini hazırlamak gibi bir düşüncesi var mı?" diye sordu. 

Bursal yazısında şu ifadeleri kullandı: 

"İki ciddi mesele var. Birincisi, muhalefet üzerinde anlaştığı güçlendirilmiş parlamenter sistem konusunda oldukça geniş-kapsamlı ilkeler bildirgesini hazırlayıp açıklamak zorunda. Hatta Saray’ın yeni  anayasa hazırlığından önce. Saflarını sağlam tutması ve geniş bir kampanya ile konuyu tartıştırması son derece önemli. İkinci sorun bundan çok daha önemli: Saray rejimi iktidarı bırakmamak için her türlü yolu deneyecek. Hem önümüzdeki iki yıllık süreçte buna uygun çok sert politikalar sahneye konacak kutuplaştırma için millilik aldatmacaları içeren... Hem de seçim kontrolüne yönelik.

Ben çok ciddi sorunlar yaşayacağımızı öngörüyorum. Bunlar üzerinde muhalefetin kendi stratejisini hazırlamak gibi bir düşüncesi var mı? Yoksa başa gelen çekilir, hele bakalım, anlayışı mı yürürlükte olacak?"