Gündem

Cumhuriyet yazarı Güller: AKP medyası Hakan Fidan'a "Şafak operasyonu" yaptı

08 Haziran 2024 11:18

Cumhuriyet yazarı Mehmet Ali Güller, AKP medyasının, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın Çin ziyareti ve ziyarette verdiği mesajlarını görmemesine, tersine ABD'nin argümanlarıyla "Çin'in sessiz istilası" ve "Doğu Türkistan" başlıklı haberler yapmasına dikkat çekti. AKP medyasının Fidan'ın mesajlarına sansür uygulamasını "Atlantikçiliğe" bağlayan Güller, "Fidan’ın anlattığı Çin’i değil, ABD’nin Çin hakkında yaptığı değerlendirmeleri haber yaptılar; Fidan’a da 'öyle değil böyle' yanıtını verdiler" diyerek, "Bunun adı 'Fidan’a Şafak operasyonu'dur" değerlendirmesinde bulundu. 

Fidan’ın 'tek Çin, çok kutup' mesajlarına sansürün sadece 'Doğu Türkistancılık'tan kaynaklanmadığını belirten Güller, şunları yazdı:

"Fidan’ın mesajları sadece Türkiye-Çin ilişkilerini ilgilendirmiyor, tersinden Türkiye-Atlantik ilişkilerini de ilgilendiriyor. Öyle olduğu için de Fidan’ın mesajları Türkiye’deki Atlantikçileri rahatsız etti; üstelik hem liberal kanadını hem de siyasal İslamcı kanadını... 

Örneğin Fidan’ın BRICS mesajı liberal kanat tarafından şöyle yorumlandı: 'Fidan BRICS’e katılmak istediğini söylemedi, ilgi duyduğunu söyledi.'

Siyasal İslamcı kanadın yorumu ise örneğin Yeni Şafak’ın 7 Haziran’da manşet unsuru olarak verdiği köşe yazısı gibiydi: 'NATO üyesi Türkiye’nin BRICS’i AB’ye alternatif gördüğü doğru değil.'

ABD argümanıyla Fidan'a yanıt

Kuşkusuz Doğu Türkistancılık da Türkiye’deki Atlantikçilerin politikasıdır ve ABD’nin Çin karşıtı Doğu Türkistan çizgisinin türevidir. Yani Fidan’a Şafak operasyonunun asıl nedeni Atlantikçilik ve Çin karşıtlığıdır.

Bunun gereği olarak Fidan’ın 'tek Çin, çok kutup' mesajlarını sansürleyen Yeni Şafak, 7 Haziran’da 'Çin’in sessiz istilası' manşetini attı. Üstelik Çin’e ticaret savaşı açan ABD’li yetkililerin argümanlarıyla: Çin küresel ekonomiyi tehdit ediyormuş, Çin bazı ülkeleri sessizce ve derinden işgal ediyormuş, Çinli firmalar girdiği ülkelerde 'para yakma' stratejisiyle yerel rakiplerini bitiriyorlarmış vb. 

Yani Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Çin’e dair hangi olumlulukları dile getirdiyse Yeni Şafak ertesi gün ABD’nin argümanlarıyla tersini iddia etti!

Özetle ABD’yle 'yeni sayfa' açmak isteyen liberalinden siyasal İslamcısına Atlantikçi kanat, hem Türkiye-Rusya ilişkilerini hem de gelişme potansiyeli taşıyan Türkiye-Çin ilişkilerini sabote ediyor."

Yazının tamamını okumak için tıklayın