Dünya

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen saldırıya uğradı; saldırgan gözaltına alındı

Saldırı Danimarka'nın AB seçimlerinde oy kullanmasından iki gün önce yaşandı

08 Haziran 2024 07:23

T24 Dış Haberler

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, başkent Kopenhag'da saldırıya uğradı. Danimarka Başbakanlık Ofisi, Başbakan Frederiksen'in Kopenhag'daki Kultorvet Meydanı'nda bir kişinin saldırısına uğradığını açıkladı. Açıklamada, saldırganın gözaltına alındığı belirtildi.

Gözaltına alınan şahsın, şehrin merkezindeki Kultorvet Meydanı'nda Başbakan Frederiksen'in üzerine yürüyerek ona vurduğu öğrenildi. 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, olayı "Avrupa'da inandığımız ve uğruna mücadele ettiğimiz her şeye ters düşen aşağılık bir eylem" olarak nitelendirdi.

İki görgü tanığı yerel BT gazetesine saldırıyı gördüklerini söyledi. Gazeteye konuşan iki kadın, "Karşı yönden bir adam geldi ve kadının omzuna sert bir darbe vurarak yana düşmesine neden oldu" dedi. "Güçlü bir itme" olmasına rağmen başbakanın yere düşmediğini söylediler.

Olayın nedeni hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. 

Saldırı Danimarka'nın AB seçimlerinde oy kullanmasından iki gün önce yaşandı. 

AB başkanı Charles Michel X'te yaptığı açıklamada "öfkelendiğini" söyledi ve "Bu korkakça saldırganlık eylemini şiddetle kınıyorum" dedi.

Daha önce Slovakya Başbakanı Robert Fico, destekçilerini selamladığı sırada silahla vurulmuştu. Fico hayatta kalmıştı ancak o zamandan beri ameliyat geçirip kontrol altında tutuluyor. 

46 yaşındaki Frederiksen, dört yıl önce merkez sol Sosyal Demokratların liderliğini devraldıktan sonra 2019 yılında başbakan oldu. Bu onu Danimarka tarihinin en genç başbakanı yaptı.

Göreve gelmesinden kısa bir süre sonra, ABD'nin Grönland'ı satın alması fikrini reddetmesinin ardından dönemin Başkanı Donald Trump ile tartışmaya girdi. Trump, böyle bir toprak anlaşması önerisini "saçma" diye reddettikten sonra onu "edepsiz" olarak nitelendirdi.