Gündem

Danıştay'dan "zeytinlikler" hakkında karar

05 Temmuz 2023 07:24

Danıştay 8. Daire, zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasının önünü açan yönetmeliğin iptali istemiyle Halkın Kurtuluş Partisi’nin (HKP) açtığı davayı, “yönetmelik ile parti arasında ilişki bulunmadığı” gerekçesiyle ehliyet yönünden reddetti. İki üye ise, “ülke menfaatine” işaret ederek, karara muhalif kaldı.

HKP, zeytinlik alanlarda madencilik yapılmasının önünü açan maden yönetmeliğindeki değişikliğin iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı.

Cumhuriyet'ten Sefa Uyar'ın haberine göre, Danıştay 8. Daire ise ilginç bir karara imza attı. Aynı zamanda İstanbul Sözleşmesi’nden cumhurbaşkanı kararıyla çıkılmasını da hukuka uygun bulan daire olan 8. Daire, davayı “ehliyet” yönünden reddetti.

Kararda, “yönetmelik ile davacı siyasi parti arasında güncel, kişisel ve meşru bir menfaat ilişkisinin bulunmadığı” savunuldu.

Karara muhalif kalan iki üye ise HKP’nin ülke düzeyinde örgütlendiğini belirterek, “ülke menfaati”ne dikkati çekerek, “Uyuşmazlık, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile korunma altına alınan çevre hakkı ile ilgili olduğundan ve davacı partinin kamu yararı gözeterek çevre hukuku ile ilgili düzenlemelere karşı dava açma ehliyetinin olduğu tartışmasız bulunduğundan, davanın ehliyet yönünden reddi yolundaki karara katılmıyoruz” şerhi düştü.

HKP avukatlarından Pınar Akbina, “Kararın siyasi baskı altında verilmiş olduğunu düşünüyoruz” dedi. (Kısa Dalga)