Ekonomi

Danıştay’ın e-ticaret maddeleri için iptal başvurusu reddedildi

Düzenleme Meclis’te tüm partilerin desteğini almıştı

05 Şubat 2024 12:50

AYM, Danıştay’ın e-ticaret kanununun bazı maddelerinin iptali için yaptığı başvuruyu reddetti. Daha önce CHP’nin de iptal başvurusunu reddeden AYM’nin gerekçeli kararında, Ticaret Bakanlığı’nın yasa ile kamu yararını gözettiği vurgulanmış, kanunun tekelleşmeyi önlemede amaca uygun olduğu söylenmişti.

Hürriyet'ten Emre Eser'in haberine göre, e-ticareti ilgilendiren Danıştay’ın iptal talebi Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) takıldı. Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan ve e-ticaret sektöründe yerli firmaları ve küçük esnafı korumak için geçtiğimiz yıl sunulan kanun teklifi, beş partinin oy birliğiyle TBMM’de kabul edilerek yasalaşmıştı. Kanun geçen yılın başında yürürlüğe girdi. Buna göre, Trendyol gibi elektronik ticaret platformları kendi markalarını satamayacak. Ayrıca net işlem hacmi 10 milyar TL’nin üzerinde olan platformların elde ettiği verileri de sadece "aracılık" hizmetleri için kullanacağı yasal güvenceye alındı. Ek olarak yasa ile birlikte net işlem hacmi 10 milyar TL’yi aşan firmalara lisans alma zorunluluğu getirildi.

Ancak, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) ardından Danıştay’ın da tüketicileri ve rekabeti korumayı amaçlayan bu yasanın bazı maddelerin iptali için AYM’ye başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. Buna göre Danıştay’ın başvurusunda, “Elektronik ticarette haksız ticari uygulamada bulunulamaz. Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcının, aracılık hizmeti sunduğu elektronik ticaret hizmet sağlayıcının ticari faaliyetlerini önemli ölçüde bozan, makul karar verme yeteneğini azaltan veya belirli bir kararı almaya zorlayarak normal şartlarda taraf olmayacağı bir ticari ilişkinin tarafı olmasına sebep olan uygulamalarının haksız olduğu kabul edilir” maddesinin iptali istendi.

Danıştay ayrıca yıllık net işlem hacmi 10 milyar TL’yi aşan firmalara lisans alma ve 10 milyar TL ile 60 milyar TL’lik yıllık net işlem hacmi arasında kademeli şekilde lisans ücreti ödeme yükümlülüğü getiren maddenin de iptalini istedi. Danıştay’ın başvurusunu değerlendiren AYM, CHP’nin başvurusunda olduğu gibi, Danıştay’ın başvurusu ile ilgili de ret kararı verdi.

Meclis'te savunmuştu

Düzenleme Meclis’te tüm partilerin desteğini almıştı. Dönemin Ticaret Bakanı Mehmet Muş’u yasanın öneminden ötürü kutlayan CHP, daha sonra yasanın yürürlüğe girmesi ile başvuru süresinin dolmasına bir gün kala iptal talebi ile AYM’ye gitmişti. Ardından dönemin CHP Grup Başkanvekili Engin Altay’ın açıklamaları ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in dönemin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu arayarak yasanın AYM’ye taşınmasına aracı olduğu ortaya çıkmıştı.