Ekonomim yazarı Şeref Oğuz, yazısında şunları belirtti:
"Peki, nedir bu Darphane Sertifikası. Bir nevi kâğıt altın da diyebiliriz. Kâğıttan altın mı olur diyeceksiniz; ama olur. Her bir Darphane Sertifikası 0,995 saflıkta 0,01 gram altını temsil ediyor. Sertifikayı alan dilediğinde piyasada satabileceği gibi dilerse fiziki altına da dönüştürebiliyor.
Ancak ilk dönüşüm tarihi ilk işlem tarihinden itibaren 4 ay sonra… ALTIN.S1 Baz Fiyat: 10,44 TL. Üst Limit: 10,96 TL ve Alt Limit: 9,92 TL. Kâğıt altın kısaca bu demek… Her şeyi tam gibi görünüyor da eksik olan bir şey var; güven… Eğer sisteme güvenmezsen kâğıt altın işe yaramayacaktır.
Piyasaya ne çıkarırsanız çıkarın, yatırımcı; elde edeceği gelire ve kendisine sunulan enstrümanın güvenine bakar. Bu enstrüman daha çıkarken 4 ay sonra dönüştürülebiliyor. Hem altını kâğıt haline getireceksiniz hem de dört ay sonra dönüşü yapılacak. Sizce işler mi?
Daha önce böyle bir uygulama gerçekleşmiş miydi?
Hem de defalarca… Hatta bir ara “altınını getir, kuyumcuya teslim et, sana vereceği kâğıdı al ve sat” dendi. Hiç kimse kolundaki bileziği götürüp teslim etmedi. Zira kendini güvende hissetmedi. Zira hükümete güvenmedi. Haksız da sayılmazlar hani… Yıllarca ZorTas (Zorunlu Tasarruflar) ve KEY (konut edindirme yardımı) gibi uygulamalarla vatandaş sürekli dolandırıldı, enflasyona kurban edildi."
Yazının tamamı için tıklayın