Gündem

DEİK Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'dan Almanya'ya vize sorunu için mektup

07 Ağustos 2024 17:50

DEİK Türk-Alman İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Almanya'nın Türkiye vatandaşlarına yönelik vize sorununa dair açıklamalarda bulundu. Yalçındağ, iş insanlarının vize başvurularında uzun süreler beklemelerinin doğru olmadığını vurgulayarak, bu konuda Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier’e bir mektup ilettiklerini belirtti.

CNBC-e canlı yayınında katılan Yalçındağ, Türkiye ve Almanya arasındaki ticaret ve iş fırsatlarına da değinerek, Türk iş insanlarının Almanya'daki önemli katkılarına dikkat çekti. Almanya'da yaklaşık 80 bin Türk şirketinin faaliyet gösterdiğini ve bu şirketlerin yıllık 52 milyar dolar civarında ciro elde ettiğini belirten Yalçındağ, bu şirketlerin 500 bin kişiye istihdam sağladığını vurguladı. Türkiye'de ise 8 bin Alman şirketinin faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Yalçındağ, Almanya'nın yaşlanan nüfusunu gençleştirmek ve üçüncü ülkelerdeki stratejik yatırımlarını artırmak için Türkiye ile iş birliği yapabileceğine dikkat çekti. Ayrıca, Almanya ile Türkiye arasındaki 55 milyar dolarlık ticaret hacmine ve Almanya'dan Türkiye'ye gelen 7 milyon turiste de vurgu yaptı.

Vize sorununa dair çözüm önerisi olarak, saygın kuruluşlara üye iş insanlarının isimlerinin büyükelçiliklere iletilmesi ve bu kişilere uzun süreli vizeler verilmesini önerdi. Yalçındağ, bu konuda olumlu bir yanıt almayı umduğunu belirtti.