MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Abdullah Öcalan’a yönelik “Umut Hakkı”ndan söz etmesi sonrası yaşanan gelişmeler, Beşar Esad’ın Şam’ı terketmesi ile Suriye’de yeni yönetimin şekillenmesi ve Kuzeydoğu Suriye’de başlayan çatışmalı süreci gündemine alan DEM Parti, diplomatik girişime hız verdi. Bu kapsamda, Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüleri Ebru Günay ve Berdan Öztürk’ün düzenlediği buluşmaya 31 ülkenin diplomatik temsilcisi katılım sağladı.
DEM Parti Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, AB Delegasyonu ve aralarında ABD, Fransa, İngiltere, Almanya, Japonya, Avusturya, İspanya, Belçika, Çekya, Yunanistan ve Portekiz'in de bulunduğu 31 ülkenin diplomatik temsilcileriyle Ankara’da bir araya geldi.
“Kürtlerin statüsü tanınmalıdır”
Buluşmanın açılışında konuşan Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, Suriye’de yaşanan gelişmelere dikkat çekerek, “Şimdi hepimize düşen görev, barışçıl bir geçiş sürecini, her kesimin içinde yer alacağı bir yönetimin şekillenmesini sağlamaktır” dedi. Kuzeydoğu Suriye’de yaşanan çatışmalara dikkat çeken Hatimoğulları, Kürtlerin yarattığı modelin çözüm için en gerçekçi model olduğunu ve saldırıların da bu çözüm modelini ortadan kaldırmayı amaçladığını söyledi. Hatimoğulları, “Kürtlerin statüsü tanınmalıdır, diğer halklarla eşit yaşamalarına imkan tanınmalıdır” dedi. Hatimoğulları, Suriye’de Alevilere yönelik saldırı ve katliam haberleri geldiğini bunun da DEM Parti’yi endişelendirdiğini ifade etti.
AİHM ve AYM kararları uygulanmadığı için Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Can Atalay ve Osman Kavala gibi isimlerin hâlâ cezaevinde tutulduğuna vurgu yapan Hatimoğulları, bu hukuksuzlukların ortadan kalkması için bir an önce tecridin sona ermesi gerektiğini söyledi.
“DEM Parti ve belediyelere baskı devam ediyor”
Bakırhan ise konuşmasında içerideki siyasi gelişmelere vurgu yaparak, Türkiye’de muhalefete yönelik baskıcı yaklaşımın dünyadaki yönetimlerin tutumundan cesaret aldığını ileri sürdü. Demirtaş, Yüksekdağ, Atalay ve Kavala’nın durumuna dikkat çeken Bakırhan, bu konuda bir adım atılması gerektiğini ifade etti. 1 Ekim’den bu yana yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Bakırhan, bütün olumlu açıklamalara rağmen DEM Parti’ye ve belediyelerine yönelimlerin devam ettiğini söyledi.
Yaşanan son gelişmeler kapsamında Öcalan’ın rolüne de vurgu yapan Bakırhan, bu rolün MHP gibi en karşıt kesimler tarafından bile kabul edildiğini, bu yüzden tecridin bir an önce kaldırılması gerektiğini belirtti. Bakırhan, bütün ilgili çevrelerin, hem bölgede hem de Türkiye’de yaşanan gelişmelere evrensel demokrasi ve hukuk ilkeleri çerçevesinde yaklaşması gerektiğini söyledi.
Ankara’daki buluşma daha sonra soru-cevap bölümüyle devam etti.