Gündem

DEM Parti Kadın Meclisi: Gülistan Kılıç Koçyiğit'e yapılan saldırı kadın siyasetine ve mücadelesine yapılmış bir saldırıdır

"Baskı ve zor aygıtları ile hukuksuzlukların, kadına yönelik şiddetin, irade gaspının meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz"

16 Ağustos 2024 16:28

Meclis'te TİP Milletvekili Can Atalay'ın milletvekilliğinin düşürülmesi üzerine Anayasa Mahkemesi'nin konuya ilişkin kararının görüşülmesi için olağanüstü toplantı vardı.  Oturumun AK Partili TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın yönetmesi üzerine başlayan usul tartışmasında TİP Milletvekili Ahmet Şık söz aldı. Ahmet Şık'ın konuşması sırasında mecliste kavga çıktı. Çıkan kavga nedeniyle tüm vekiller kürsü etrafında toplandı.AK Partili Alpay Özalan, TİP Milletvekili Ahmet Şık'a yumruk attı. Bu sırada büyüyen kavgada DEM'li vekil Gülistan Koçyiğit de kaşından yaralandı. DEM Parti Kadın meclisi konuya ilişkin açıklama yayımladı.

"Erkeklik gösterisi"

Kadın meclisinden gelen açıklama, "AKP-MHP erkek egemen iktidarı, uyguladığı savaş ve şiddet politikalarını bir kez daha Mecliste göstermiştir. Can Atalay kararına ilişkin muhalefetin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan Meclis Genel Kurulu’nda, siyasi iktidarın vekilleri tarafından bir kez daha erkeklik gösterisi yapılmıştır" sözleriyle başladı.

Açıklama, "Siyaseten yenemediğini şiddet ve zorbalıkla bastırmayı bir politika haline getiren iktidar, bir kez daha muhalefetin, kadınların sesini kısmaya dönük bastırma siyasetini devreye koymuştur. Yaşanan saldırıda Grup Başkanvekilimiz Gülistan Kılıç Koçyiğit faşist iktidarın vekilleri tarafından şiddetin hedefi olmuştur" sözleriyle sürdürüldü.

"AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarının göstergesi"

"Bu saldırı, kadına yönelik şiddet ve katliamların artışı karşısında politika üretmeyen, her defasında kadınların kazanılmış haklarına saldıran AKP-MHP iktidarının kadın düşmanı politikalarının göstergesidir" vurgusunun yapıldığı açıklamada, "Gülistan Kılıç Koçyiğit yoldaşımıza yapılan saldırı kadın iradesine, rengine, duruşuna, siyasetine ve mücadelesine yapılmış bir saldırıdır" ifadelerine yer verildi.

Açıklama, "Baskı ve zor aygıtları ile hukuksuzlukların, kadına yönelik şiddetin, irade gaspının meşrulaştırılmasına izin vermeyeceğiz. Evde, sokakta, Mecliste bulunduğumuz her yerde erkek-devlet şiddetini kabul etmiyoruz, mücadelemizi yükseltiyoruz" cümleleri ile sonlandırıldı.