DEM Parti’li milletvekilleri Kobani davasında verilen cezaları protesto etmek için, TBMM'den Adalet Bakanlığı'na yürüdü. Milletvekilleri, Kobani davasında ceza alan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile diğer partililerin fotoğraflarını taşıdı.
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Kobani davasında verilen cezaları protesto etmek için yapacakları yürüyüş öncesinde, TBMM basın kapısı önünde açıklama yaptı. DEM Milletvekilleri de kobani davasında ceza alan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu isimlerin fotoğraflarıyla açıklamaya katıldı.
Koçyiğit yaptığı açıklamada, davanın "siyasi bir kumpas" olduğunu tekrar ederek, şunları söyledi:
"Sadece davanın içerisinde unutulan bilgi notu. 'Şöyle bir dava açarsanız, bu ileride HDP'nin kapatılmasına gerekçe olur' notunun bile bu davanın nasıl kurgulandığının açık göstergesi olduğunu düşünüyoruz. Dava sonuçlandı, arkadaşlarımıza ceza verildi. Uzunca bir süre AKP'nin miting meydanlarında manipüle ettiği bizi arkadaşlarımızı ve HDP'yi hedef gösterdiği bütün başlıklarda da dava çökmüş oldu. Yasin Börü'nün ölümünden de diğer bütün ölümlerden de arkadaşlarımızın sorumlu olmadığı bizzat mahkeme tarafından da kanıtlandı.
Neyden ceza aldılar? Diğer katıldıkları eylem ve etkinliklerden, demokratik kamuoyuna yaptıkları açıklamalardan ve miting konuşmalarından ceza almış durumdalar. Manidardır, aynı gün 28 Şubat generallerinin tahliye edilmesini asla bir tesadüf olarak görmüyoruz. Müesses nizamın aslında Kürtler hariç, demokratlar hariç, devrimciler hariç parantezinin bir kez daha pratikleşmiş halidir.
Bu vesayetçi rejime karşı başta ana muhalefet partisi olmak üzere, bütün toplumsal kesimleri yan yana durmaya davet ediyoruz. Biz birlikte mücadele edersek, Türkiye açısından yeni bir dönemin kapısının aralanacağına inanıyoruz.
"Mücadelede birlikte olmamız gerekiyor"
Hiç kimsenin AKP'nin, MHP'nin şantajlarına, siyasi kumpaslarına, korkutma ve sindirme politikalarına kulak asmamasını ve mücadelede birlikte olmamız gerektiğini de ifade etmek istiyorum. Bu siyasi bir kumpastır. Yargı eliyle demokratik siyaseti tasfiye etmektir. Bizim çağrımız, Türkiye halklarınadır. Bu ülkedeki vicdan sahiplerinedir.
Temelli: Bu adaletsizliğin nedeni, Kürt meselesinin demokratik çözüme kavuşmamasıdır
DEM Partili Milletvekilleri TBMM'deki basın açıklamasının ardından, Adalet Bakanlığı'nın önüne yürüdü. Ceza alanların fotoğraflarıyla birlikte yürüyen DEM Partililer, "siyasi tutsaklar onurumuzdur", "Selahattin Demirtaş onurumuzdur" sloganları attı.
Sezai Temelli burada yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Tüm bu adaletsizliğin nedeni, aslında bu ülkede dayatılan tecrit rejimidir. Bu ülkede yok sayılan adalet, bu tecrit sistemiyle ayakta durmaya çalışıyor... Yüzlerce yıllık mahkumiyet kararlarını tanımıyoruz, çünkü bu kumpastır. Bu rejim yıkılacak, bu kumpaslar son bulacak. Kimse umutsuzluğa kapılmasın. Kendi arkadaşlarını bile Ankara sokaklarında torbacıya katlettiren bu anlayış, mutlaka yıkılmalıdır. Öncelikle yapacağımız şey, bir an önce arkadaşlarımızın özgür kalmasını sağlamak, bu adaletsiz kararların son bulmasını hayata geçirmektir. Bu ülkeyi eğer bu adaletsizlik sarıp sarmalamışsa, bunun arkasında yatan neden, Kürt meselesinin demokratik çözüme kavuşmama nedenidir."
Kobani davasında yüzlerce yıl ceza yağdı: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!
6-8 Ekim 2014 tarihlerindeki Kobani olayları nedeniyle eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 108 sanığın yargılandığı Kobani davasında 83. duruşmada karar açıklandı. Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, oybirliğiyle aldığı 130 sayfalık karar metninin özetini sanıkların ve avukatların yokluğunda okudu.
10 yıl önceki Kobani olaylarına ilişkin yargılanan sanıklara ağır cezalar veren mahkeme, 47 ayrı suçtan yargılanan yargılanan Selahattin Demirtaş'a toplam 42 yıl, Figen Yüksekdağ'a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verilmesine hükmetti.
Mahkeme, yargılanan 24 sanığa toplamda 407 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Davada 5 tahliye, 12 beraat, 13 tutukluluğa devam kararı verilirken, firari 72 sanık hakkındaki dosya da ayrıldı.
Karar duruşmasına katılmayan Demirtaş, son savunmasında “Vereceğiniz kararı yüzüme okumanıza fırsat vermeyeceğim. Kendinize okuyacaksınız” demişti.
TIKLAYIN - Kobani davasında karar: Demirtaş'a 42 yıl, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay ceza!
TIKLAYIN - Kobani Davası kararları: Kime ne kadar ceza verildi?
TIKLAYIN - Kobani kararına Külliye'den ilk yorum Mehmet Uçum'dan: Milli yargımızla ne kadar gurur duysak az
TIKLAYIN - Gültan Kışanak ve Sebahat Tuncel, 7,5 yıl sonra tahliye edildi: Bizim tahliyeye değil, özgürlüğe ve barışa ihtiyacımız var!
TIKLAYIN - Özgür Özel’den Kobani kararlarına ilişkin ilk açıklama: Kim ne derse desin bu davada bir hukuk yok!
TIKLAYIN - Kobani davasında beraat eden Ayhan Bilgen’den ilk açıklama: Tahliye ya da beraat alanları hedef haline getirmek nasıl bir psikoloji!
TIKLAYIN - Hatimoğulları'ndan "yumuşama" açıklaması: Böyle normalleşme olamaz
TIKLAYIN - Kobani kararına iktidar kanadından ilk yorum: "Hayırlı olsun"
TIKLAYIN - Kobani davası kararının ardından DEM Parti'den açıklama: Bu karar IŞİD lehine verilmiştir; İstiklal Mahkemeleri'nin ruhu hortladı
TIKLAYIN - Barolardan Kobani kararına tepki: Türkiye'de yargı bizatihi siyasi hesaplaşmanın tarafı haline gelmiştir
TIKLAYIN - Kobani davasının eski avukatı Bozan, kararı değerlendirdi: Karar sarayın; tercihini, IŞİD çetelerinden, İŞID barbarlığından yana yaptı
TIKLAYIN - Kobani kararının ardından valiliklerden peş peşe yasaklama kararları geldi
TIKLAYIN - Kılıçdaroğlu'ndan Kobani kararlarına tepki: Adalet terazisi bugün bir kez daha kırıldı
TIKLAYIN - Kobani kararlarına CHP'den tepkiler: Kobani davasında çıkan kararlar AKP’nin siyasi intikamı
TIKLAYIN - Kobani davası kararlarına tepki yağdı: "AKP ve normalleşme sözcüklerinin birbirine mesafesini göstermesi bakımından 'tarihi'"
TIKLAYIN - Kobani davasında 10 yıl hapis cezası verilen Ahmet Türk: Demirtaş'ı hedef haline getirdiler, bunu bir intikam davasına dönüştürdüler
|