Gündem

DEM Partili Gergerlioğlu, Çağrı Ünel davasını TBMM gündemine taşıdı

Ömer Faruk Gergerlioğlu - (Küçük resim | soldan sağa: Çağrı Ünel - Sinan Ateş)

10 Haziran 2024 15:10

DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a, Çağrı Ünel'in yargılandığı dava ile ilgili detaylı sorular yöneltti.

Eski Mersin Ülkü Ocakları Başkanı Çağrı Ünel, iki yıl önce yaşanan bir saldırıda Kadirli Ülkü Ocakları Başkanı Hüseyin Coşkun Akgüllü'nün koruması Emrullah Kaplan'ı öldürmek suçundan yargılanıyor. Bu dava, DEM Parti Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu tarafından TBMM gündemine taşındı. Ünel, Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan son duruşmada, öldürülen Sinan Ateş ile ilgili bildiklerini de içeren 15 sayfalık savunmasını sundu.

Olaydan bir gün önce yapılan bir sosyal medya paylaşımında, Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy tarafından, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın emriyle FETÖ'ye karşı sert bir müdahale yapılacağı ima edilmişti. Tutsoy, duruşmaya da adamlarıyla birlikte katıldı. Çağrı Ünel, olay sonrası polise teslim olmuş ve Konya-Ereğli Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla duruşmalara katılmıştır. Mahkeme tarafından Ünel'e 10 yıl hapis cezası verildi. Gergerlioğlu, bu davanın detaylarını parlamento gündemine taşıdı.

Gergerlioğlu'nun Adalet Bakanı'na sorduğu sorular şu şekilde:

1-Sinan Ateş’in suikast sonucu ölümü ile Mart 2022’de Mersin’de Ülkü Ocakları mensubu Emrullah Kaplan’ın bıçakla saldırdığı Ülkü Ocakları eski Mersin il başkanı Çağrı Ünel’in silahından çıkan kurşunla hayatını kaybetmesi olayı arasında bir bağlantı tespit edilmiş midir? 


2-15 Mart 2022'de Çağrı Ünel’in bankamatikten para çekerken dört kişinin bıçaklı saldırısına uğraması olayıyla ilgili olarak, saldırganların Ülkü Ocakları ve MHP ile bağları hakkında bir soruşturma yürütülmüş müdür?


3-Saldırıyı organize eden kişilerin Ülkü Ocakları Genel Merkezi tarafından yönlendirildiği iddiaları doğru mudur?


4-Çağrı Ünel’in yargılandığı davada, eski MHP Milletvekili Olcay Kılavuz'un ve Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy'un herhangi bir rolü var mıdır?


5-Duruşmalarda Çağrı Ünel’in avukatlarının belirttiği gibi, Cem Tutsoy’un telefonunun olay yerine yakın bir yerde sinyal verdiği iddiası doğrulanmış mıdır?


6-Çağrı Ünel’in kendisine yönelik saldırının organize olduğuna dair iddiaları hakkında ne gibi adımlar atılmıştır?


7-Olayın ardından Ülkü Ocakları’nın tüm şubelerinde Emrullah Kaplan için Kuran okutulması ve Kaplan’dan şehit olarak bahsedilmesi, Ülkü Ocakları’nın resmi bir tutumu mudur?


8-Sinan Ateş’e destek veren Çağrı Ünel’in sosyal medya paylaşımları ve Ünel’in yargılandığı davada Sinan Ateş’in cinayetiyle ilgili bildiklerini mahkemeye sunması, bu davanın seyrini nasıl etkilemiştir?


9-Çağrı Ünel’e saldıran kişilerle Ülkü Ocakları yöneticileri arasındaki HTS kayıtlarında dikkat çeken noktalar var mıdır? Bu kayıtlar üzerine yapılan soruşturma ve alınan sonuçlar nelerdir?


10-Çağrı Ünel’in duruşmasından bir gün önce Adana Ülkü Ocakları Başkanı Cem Tutsoy’un sosyal medya hesabından “Ülkü Ocakları Genel Başkanımız Sn. Ahmet Yiğit Yıldırım'ın ve genel merkezimizin emrinde FETÖ'çü hainlerin başına 'YILDIRIM' gibi çakacağız” ifadeleri kullandığı doğru mudur? Sonrasında bu ekibin duruşmaya gelmesi ne anlama gelmektedir?


11-Mersin 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Çağrı Ünel’in tutukluluğunun devamına karar vermesi, adil yargılanma ilkesine uygun mudur?


12-Ünel’in avukatlarının, kendisine yapılan saldırıların organizatörlerinin siyasi kimliklerinden dolayı adaletin sağlanmasında zorluk yaşandığı iddiaları hakkında Bakanlık soruşturma açmış mıdır? Eğer soruşturma açılmışsa akıbeti nedir?