Gündem

Denetimsizlik faciasında sorumluluğun kimde olduğu belirsiz kaldı: Bakanlık ve belediye topu birbirine attı

Fotoğraf: AA

21 Ocak 2025 20:01

Güncelleme: 21 Ocak 2025 20:25

T24 Ankara

Bolu Kartalkaya’da bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan ve 76 kişinin öldüğü yangın faciasında denetim yükümlülüğünün kimde olduğu belirsiz kaldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, düzenli kontrollerin ve yeterliliklerin itfaiye tarafından yapılması gerektiğini söylerken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, turizm özel alanı olan bölgede ruhsat ve denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda bulunduğunu savundu. Bakanlık kaynaklarından, uzmanlık gerektiren yangın konusunda kontrol yetkilerinin bulunmadığı, sadece sistemlerin var olup olmadığını denetleme yetkilerinin olduğu açıklaması geldi. 19 Aralık 2007’de Resmi Gazete’de yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te ise “Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir” hükmü yer alıyor.

Bolu Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel’de meydana gelen yangında, resmi rakamlara göre 66 kişi hayatını kaybetti, 51 kişi yaralandı. Yaralıların tedavisi sürerken, yangının nedeni araştırılıyor. Yangını araştırmak üzere 6 savcı, 4 başmüfettiş görevlendirildi.

Yangından kurtulanlar, otelde yangın merdiveni, duman dedektörü ve yangın tüpü olmadığını söyledi. Bakanlıklardan ise otelde yangın merdiveni bulunduğu açıklaması geldi. Yaşanan felaketin ardından denetim ve sorumluluğun kimde bulunduğu tartışma konusu oldu. Konuyla ilgili yetkililerden farklı açıklamalar geldi.

Yangın bölgesinde itfaiyenin bulunmaması ve yangına geç müdahale edilebilmesi tartışmaları boyutlandırdı.

T24’ten Ceren Bala Teke’ye açıklamada bulunan Bolu Belediyesi İtfaiye Basın Bölümü, bölgede belediyeye ait bir itfaiye tesisinin bulunmadığını açıkladı. Yapılan açıklamada, lüks otellerin yalnızca kendi özel itfaiye ekiplerine sahip olduğu belirtildi.

Dağda yangın katliamının ortaya çıkardığı skandal: Türkiye'nin en önemli kış turizmi merkezlerinden Kartalkaya'da itfaiye aracı yok!

Bolu Valisi Abdülaziz Aydın, Kartalkaya’nın Bolu merkeze uzaklığı nedeniyle itfaiyenin olay yerine bir saatten fazla sürede ulaştığını belirtti. Aydın, "Buzlanmanın etkili olduğu bir mevsimde hızlı bir şekilde bölgeye intikal edildi ve müdahaleye başlandı" dedi. Aydın, vatandaşların çoğunluğunun kendi çabalarıyla otelden tahliye edildiğini ifade etti.

Bakan Ersoy: Kontrollerin itfaiye tarafından yapılması gerekiyor

Yangın bölgesine giden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yetkinin belediyede olduğunu savunarak, şu açıklamada bulundu:

"Otelin 2021 ve 2024 yıllarında yapılan tür ve sınıflandırma denetimleri yapılmış, bu denetimler sırasında işyeri açma ve çalıştırma ruhsatları ve yangın yeterlilik ruhsatları talep edilmiş, otelin itfaiye tarafından verilmiş yangın yeterlilik belgesi mevcut. Zaten bu yetki itfaiyede olan bir yetki. Düzenli kontrolleri ve yeterliliklerin de itfaiye tarafından yapılması gerekiyor. Bugüne kadar da itfaiye tarafından bildirilmiş olumsuz bir durum bulunmamış."

Ersoy ayrıca, otelde iki adet yangın merdiveni olduğunu söyledi.

Tanju Özcan: Yetki alanımız dışında, denetimleri Bakanlık yapıyor

Bolu Belediye Başkanı Özcan ise Bakan Aksoy’un aksine denetim yetkisinin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na ait olduğunu ifade etti. Özcan, söz konusu otelin ruhsatının bakanlık tarafından verildiğini ve belediyenin bu konuda yetkisiz olduğunu söyledi.

Özcan açıklamasında şunları kaydetti:

“Burası turizm özel alanı. Dolayısı ile buradaki otelin ruhsatını veren de rutin denetimleri yapan da Kültür ve Turizm Bakanlığı. Ruhsatı biz vermediğimiz için yangın merdiveni var mıydı, yok muydu; yangınla ilgili gerekli önlemler alınmış mıydı, alınmamış mıydı gibi sorular bizim sorumluluk sahamız ve yetki alanımızın dışında kaldığı için herhangi bir bilgimiz yok. Buraya en yakın Dörtdivan ilçemiz var. 2 bin nüfuslu. Zaten bir veya iki tane küçük itfaiye aracı var. Buraya ilk gelen Bolu Belediyesi'nin ekipleri oldu. İtfaiye binamız buraya 45 kilometre uzaklıkta ve yolu biliyorsunuz zaten dolaşarak sürekli 2 bin 200 rakıma çıkıyorlar ve dolu olarak çıkıyorlar. Buna rağmen tam 40 dakikada yangına müdahale ediyorlar. Ve çok sayıda konuğumuzu da otelin camlarından merdivenli araçlarla almak suretiyle can kaybının azalmasına vesile oldular.

Dediğim gibi burası coğrafi olarak baktığınızda her yere çok uzak. Burası bir kampüs gibi oteller var ama devletin yetkililerinin, kurullarının tekrar oturup bu tür alanlarla ilgili; yangın gibi sağlık hizmetleri gibi konularda yeniden bir değerlendirme yapması gerekiyor. Bir de bizim özel bir durumumuz var biz Büyükşehir Belediyesi değiliz. Dolayısı ile bütün ilden sorumlu değiliz. Burada merkez ile birlikte 9 tane belediye var. Burası da mülkiyet olarak Seben ilçemizin sınırında kalıyor. Büyükşehirlerden de farkı var onu vurgulamak için de bunu paylaşmak istedim.”

2007 yılında verilen itfaiye raporu ortaya çıktı

Açıklamaların ardından 2007 yılında o dönem AKP’de olan Bolu Belediyesi’ne bağlı İtfaiye Müdürlüğü’nün otele yangın güvenliği raporu verdiği anlaşıldı. Raporda, yangın güvenliği yönünden yapılan incelemede şu ifadeler kullanıldı:

"İşletme içerisinde toplam 25 adet, her katta 2 adet 6 Kg'lık KKT'lu, Yangın Söndürme Cihazı tam ve çalışır vaziyette bulundurulduğu;

Çıkışlarının uygun olduğu;

İşletme içerisinde parlayıcı ya da patlayıcı madde bulundurulmaması;

Yangın sebebi olabilecek malzeme ve ısı kaynaklarının kullanımında dikkatli davranılması koşuluyla;

Yangın söndürme araç ve gereçlerinin tam ve sağlam olduğu tespit edilmiştir. Bahis konusu işletmenin faaliyete açılmasında Müdürlüğümüz açısından sakınca bulunmamakta olup;

26.07.2002 tarihli 24827 sayılı resmî gazetede yayınlanan "Binaların Yangından Korunması" Yönetmeliği 9. Kısım 1. Bölüm 125. Maddesine göre; Yapı, Bina, Tesis ve İşletmelerde yangın güvenliğinden kamu kurum kuruluşları ile özel kuruluşlarda en büyük amir, diğer bina, tesis ve işletmelerde sahip veya yöneticiler sorumludur."

Yetki karmaşası

19 Aralık 2007’de Resmi Gazete’de yayınlanan “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik”te denetim konusuna ilişkin olarak şu ifadeler yer alıyor:

“MADDE 131- (1) Bu Yönetmelik hükümlerinin uygulanıp uygulanmadığı aşağıdaki şekilde denetlenir:

Özel yapı, bina, tesis ve işletmeler, mahalli itfaiye teşkilatı ile bunların bağlı veya ilgili olduğu bakanlık ve kamu kurum ve kuruluşlarının müfettişi, kontrolör veya denetim elemanları tarafından denetlenir. Bina sahibi, yöneticisi ve sorumluları denetim elemanlarınca binaların arzu edilen bütün bölümlerini ve teçhizatını göstermek, istenilen bilgi ve belgeleri vermek zorundadır. Denetim sonunda eksik bulunan ve giderilmesi istenilen aksaklıklar ile talep edilen önlemlerin öngörülen uygun süre içerisinde ilgililerce yerine getirilmesi mecburidir.”

Ancak burada da denetimden kimin sorumluğu olduğu net olarak anlaşılmıyor.

Bakanlık kaynakları: Sistemlerin çalıştığını kontrol etme yetkimiz yok

Bakanlık, denetim konusunun belediyeye ait olduğu konusunda ise ısrarcı. Bakanlık kaynakları T24’e şu bilgileri verdi:

“Bir tesis açılırken işletmeci valiliğe başvuruyor. Valilik de yangın konusunda yetkili olan itfaiye birimine yönlendiriyor. Büyükşehirlerde itfaiye daire Başkanlığı normal illerde itfaiye Müdürlüğü. Ardından o belgenin gelmesi ile birlikte Valilik tarafından işyeri açma ruhsatı veriliyor. Bu ruhsatta beraber bakanlığa başvuruluyor. Tüm belgelerin tamam olduğu görüldükten sonra bakanlık Turizm İşletme Belgesi veriyor. Bakanlığın yaptığı denetimlerde bu sistemlerin çalışıp çalışmadığına yönelik bir kontrol yapma yetkisi yok. Yalnızca o sistemlerin olup olmadığına dair belgeler kontrol edilebiliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı yalnızca, yangın merdiveni ve dedektörler var mı ona bakıyor. Bu otelde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 ve 2024 yıllarında denetim yapılmış ve o denetimlerden herhangi bir aksaklık çıkmamış ancak itfaiyenin en son ne zaman otelde denetim yaptığı bilgisi yok. Eldeki son bilgilere göre itfaiye burada en son 2007 yılında bir kontrol gerçekleştirmiş. Ardından da bir daha otelde denetim olmamış.”

Kızılcık Şerbeti kamera arkası: Nursema, Pembe, Fatih, Doğa ve diğer karakterler konuştu