Sağlık

Deprem bölgelerindeki hastaneler risk altında: Yıkım kararlarına rağmen ihmal sürüyor

Şehir hastanelerine yönelik yatırımların artmasıyla birlikte kamu hastaneleri giderek ihmal ediliyor

14 Temmuz 2024 07:30

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden en çok etkilenen yapılar arasında kamu binaları, özellikle de şehir hastaneleri yer alıyor. Türkiye’nin dört bir yanından sağlık emekçileri, mevcut hastane binalarının depreme dayanıklı olmadığı konusunda uyarılarda bulunuyor. İzmir, Diyarbakır, Balıkesir, Batman, Düzce ve Denizli’de yer alan bazı devlet hastanelerinin binaları, yapısal olarak çürük durumda ve bu durum ciddi endişe yaratıyor.

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün aktardığına göre, Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi, çatı ve temelindeki su basmaları ve oluşan rutubet nedeniyle yapılan incelemeler sonucunda, yapısal olarak zayıf olduğu tespit edilmiş. SES İşyeri Temsilcisi Serdar Büyükdeniz, yapılan karot testinin olumsuz sonuç verdiğini ve kolon röntgenleri çekilmesine rağmen, test sonuçlarının kendilerine ulaştırılmadığını belirtiyor.

İzmir'de, Menemen Devlet Hastanesi başta olmak üzere birçok hastane yapısal olarak risk taşıyor. SES İzmir şubesinin temsilcisi İsrafil Demir, hastanenin depreme dayanıklı olmadığını ve yıkım kararı bulunduğunu ifade ediyor.

Balıkesir'de, SES Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Özgür Hacıosmanoğlu, Balya Devlet Hastanesi'nin 1950 yılında inşa edilen binasının zemininde kaymalar olduğunu, bu nedenle hastane bahçesine sarı şerit çekildiğini bildiriyor. Sındırgı Devlet Hastanesi'nin de oldukça eski olduğu ve sıvalarının döküldüğü belirtiliyor.

Batman'da, SES Eş Başkanı Cihan Tüzün, Batman İluh Devlet Hastanesi'nin 1965'te kullanıma açıldığını, ancak yapılan son incelemelerde kolonlarda çatlaklar tespit edildiğini ve hastanenin acil olarak boşaltıldığını aktarıyor. Hastanenin yerine cami yapılacağı yönünde endişeler bulunuyor.

Düzce'nin Akçakoca Devlet Hastanesi, daha önce yapılan haberlerde kolonlarının çürük olduğunun ortaya çıkmasının ardından, yeni bir hastane yapımına başlanmış. Ancak mevcut hastane çatlakları sıvanarak hizmet vermeye devam ediyor.

Denizli Devlet Hastanesi için 2017'de hazırlanan deprem analiz raporunda, hastane kolonlarının ve kirişlerinin yüzde 90'ının çürük olduğu ve zeminde sıvılaşma olduğu tespit edilmiş. CHP Denizli Milletvekili Şeref Arpacı, kentte bulunan iki hastanenin kapasitesinin yetersiz olduğunu ve bu sorunların acil olarak giderilmesi gerektiğini belirtiyor.

Başvurular yanıtsız bırakılıyor

Şehir hastanelerine yönelik yatırımların artmasıyla birlikte kamu hastaneleri giderek ihmal ediliyor. Özellikle deprem bölgelerinde yer alan birçok kamu hastanesinde yapısal sorunlar gözle görülür durumda. Hastanelerin kolonlarında çatlaklar, duvarlarında dökülmeler ve yapısal çürümeler yaygınlaşmış durumda. Tıbbi personel ve ekipman eksiklikleriyle birleşen bu olumsuz koşullar, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini ciddi şekilde tehdit ediyor.