Gündem

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Türkkan: İstanbul'da yaklaşık 650 bin bina risk altında

30 Eylül 2024 13:11

T24 Haber Merkezi

Konut ve yapıların risk durumuna değinen, Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, İstanbul'da yaklaşık 650 bin binanın risk altında olduğuna dikkat çekti. Türkkan, Türkiye'nin depremlerden ciddi şekilde etkilenebilecek bir coğrafi yapıya sahip olduğunu söyledi.

Deprem Güçlendirme Derneği Başkanı Sinan Türkkan, konut ve yapıların risk durumuna dikkati çekerek şu açıklamalarda bulundu:

Ülkemizdeki konutların yüzde 80'e yakını deprem riski altında

"Ülkemizdeki konutların yüzde 80'e yakını deprem riski altında. Dolayısıyla binamızı nerde yaparsak yapalım, şehir şehir ayırmak yerine bir bütün olarak düşünüp depreme dayanıklı olacak şekilde dizayn etmek zorundayız. Ülkemizin durumu bu haldeyken maalesef depremlerde acı tablolarla karşı karşıya kalıyoruz."

Türkkan, depremlerin insanlığı, geleceği ve ekonomiyi doğrudan etkilediğine dikkati çekti.

"Topyekün bir çözüm üretmemiz lazım"

Depremler için İstanbul özelinde önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Türkkan, şöyle konuştu:

"İstanbul ve Marmara Bölgesi deprem için şu anda en çok konuşulan yer. Buralarda eski yapılar çok fazla. Yapılan tespitlere göre yaklaşık 650 bin binada risk olduğu belirleniyor. Durum bu haldeyken mutlak suretle topyekün bir çözüm üretmemiz lazım. Hükümeti, devleti, belediyesi ve vatandaşıyla bunun bilincine varıp hızlı adımlar atılması gerekiyor. Kentsel dönüşümle beraber güçlendirilebilir durumdaki binaları güçlendirerek hızlı şekilde riskli durumdan çıkarmamız gerekiyor."

Türkkan, İstanbulluların yaşadıkları binalarında performans analizi yaptırarak deprem sırasında ortaya çıkabilecek sonuçları öngörebileceğini anlattı. Çevre, Şehircilik ve İkim Değişikliği Bakanlığınca İstanbul'da kentsel dönüşüm kapsamında başlatılan Yarısı Bizden Kampanyası'nın tüm İstanbul'da yakından takip edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. (AA)

 

Bol ödüllü 'Hemme'nin Öldüğü Günlerden Biri' filminin konusu ne?