6 Şubat depremlerinden sonra Hatay'da yaşanan sağlık krizi, her geçen gün daha da derinleşiyor. Hatay İl Sağlık Müdürlüğü'nün Temmuz ayında yayımlanan Aile Hekimliği Ek Yerleştirme Duyurusu verilerine göre, Aile Sağlığı Merkezleri'nde (ASM) hizmetlerin büyük bir çoğunluğunun konteynerlerde verildiğini ve birçok sağlık emekçisinin olumsuz çalışma koşulları nedeniyle Hatay'ı terk etmek zorunda kaldığını ortaya koyuyor.
Müdürlüğün Haziran ayı verilerine göre Hatay’daki ASM’lerde 26 kişilik bir kadro açığı bulunurken, bu pozisyonlara yalnızca bir kişi başvurdu. Temmuz ayında ise boş kontenjan sayısı 41’e yükseldi. Söz konusu ASM'lerin hizmet vermesi gereken nüfus yaklaşık 60 bin kişi.
Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz'ün haberine göre, Birlik ve Dayanışma Sendikası 3. Şube Başkanı Hacı Yusuf Eryazgan, yaptığı açıklamada, "Tıpta Uzmanlık Sınavı'na giren sağlık emekçilerinin de giden doktorlar arasında etkisi olsa da koşulların iyi olmaması ve hemşire olmaması nedeniyle birçok sağlıkçı başka yerlere gidiyor" dedi.
Eryazgan, iktidarın deprem bölgesinde birinci basamak sağlık hizmetini öncelememesini eleştirerek, "Önce birinci basamak sağlık hizmeti koşulları iyileştirilmeli ki üst basamak sağlık hizmetlerinin yükü hafiflesin" şeklinde konuştu.