Sağlık

Depremde hastanelerin yıkıldığı Hatay'da il sağlık müdürünün yeni görevi tartışma yarattı

2023'teki deprem felaketinde Hatay'daki devlet hastaneleri harabeye döndü, çok sayıda hasta ve sağlık çalışanı hayatını kaybetti

19 Ağustos 2024 07:44

Hatay'da depremin yarattığı yıkım, kamu binalarını ve hastaneleri de vurdu. Ancak depremde yıkılan hastanelerden sorumlu olan dönemin İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat'ın, herhangi bir soruşturma geçirmeden Ankara'da bir hastaneye başhekim yardımcısı olarak atandığı belirlendi.

2023'teki deprem felaketinde Hatay'daki devlet hastaneleri harabeye döndü, çok sayıda hasta ve sağlık çalışanı hayatını kaybetti. Özellikle İskenderun ve Antakya'daki hastaneler en ağır hasarı aldı. İskenderun Devlet Hastanesi'nde yıkılan A bloğunda 72 kişi yaşamını yitirdi. Yapılan incelemeler, binaların çürük olduğunu yıllar önce tespit etmişti.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Mustafa Hambolat'ın döneminde, depreme dayanıksız olduğu bilinen hastane binalarının kullanıma devam ettiği ve bu durumun, "esnaf ve siyasi baskılar" nedeniyle göz ardı edildiği iddia edildi. Prof. Yunus Doğramacı, hastane yöneticisiyken yeni bina taleplerinin Hambolat tarafından reddedildiğini açıkladı.

Deprem sonrası özel hastanelerde de ihmaller zinciri devam etti. Hatay'daki Özel Defne Hastanesi'nde yoğun bakımda mahsur kalan hastalar, günler sonra kurtarıldı. Hastane yetkilileri ise durumu bildirmeyerek ihmallerini sürdürdü.

Mustafa Hambolat, 2023 milletvekili seçimlerinde AKP'den aday olabilmek için istifa etmiş, ancak aday gösterilmemişti. Sonrasında Ankara Keçiören'deki bir kamu hastanesinde başhekim yardımcısı olarak atanarak kamuda göreve devam etti. Hambolat, deprem sonrası yapılan suçlamaları reddetti ve kendisinin hakkında herhangi bir adli ya da idari işlem yapılmadığını belirtti.