İstanbul’un Fatih ilçesinde Ayşenur Halil ve İkbal Uzuner'i katleden ve sonra surlardan atlayarak intihar eden Semih Çelik'i öven paylaşımların altından bir şantaj çetesi çıktı. Discord isimli bir iletişim uygulamasında kurulan bir grubun, Çelik'i övdüğü ve şantajla çocukları istismar ettiğine dair görüntüler sosyal medyada paylaşıldı.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dün sosyal medya üzerinden yayılan şikâyetler üzerine, E.N.B. adlı çocuğun tehdit ve şantaja maruz kaldığı görüntüleri, T.D. isimli 18 yaşındaki şahsın, Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığını bildirdi.
T.D., gözaltına alındı
10 Haber'deki habere göre, Discord daha çok oyun oynayanların kullandığı bir iletişim uygulaması. Sesli, görüntülü ve yazılı iletişim kurmak, çoklu gruplar kurmak mümkün. Gençler arasında oldukça yaygın olan bu uygulamada, Discord kullanıcı verilerini yetkililerle paylaşmıyor.
Discord daha çok oyun oynayanların kullandığı bir iletişim uygulaması. Burada sesli, görüntülü ve yazılı iletişim kurmak, çoklu gruplar kurmak mümkün. Gençler arasında oldukça yaygın olan bu uygulama yaşananların tam göbeğinde yer alıyor. Çünkü burayı kullananlara göre Discord kullanıcı verilerini yetkililerle paylaşmıyor.
10 Habere göre, Discord’da özellikle çocuk ve gençler arasında kurulan gruplarda şantaj ve tehdit yoluyla çok sayıda çocuğun tuzağa düşürüldüğü mekanizma şöyle işledi:
Bir çocuk tehdit ve şantaja uğradığını iddia ediyordu; o videoyu paylaşan kişi gözaltına alındı
Tehdit, şantaj ve dahası: Mekanizma nasıl işliyor?
1- Çocuklara Discord üzerinden ulaşan anonim kişilerin elinde daha önce internete sızan kişisel veriler bulunuyor. Yani tuzağa düşürecekleri kişilerin adreslerine, telefon numaralarına kolayca ulaşabiliyorlar.
2- Özellikle kız çocuklarının ev adreslerine bomba ihbarı yapıyorlar, ailelerini arayıp “kızınız Discord’da soyunduğu videolarını paylaşıyor” diye iftira atıyorlar. Bunun sona ermesi için de mağdurlardan soyundukları ya da kendilerine zarar verdikleri videolar çekmelerini istiyorlar. Bu videolar da devamında ki istismar sürecinin temelini oluşturuyor. Mağdurlar adeta şantajla köleleştiriliyor.
Grup üyelerinden bazılarının profili
Bu gruplardan biri Discord’daki “901” isimli grup. Bu grubu kurup yönetenlerin kullanıcı adlarında “901” ibaresi yer alıyor. Gruptakilerin tuzağa düşürdükleri çocuklara çektirdiği videolar dün sosyal medyada yayıldı.
“İcraat” adı altında paylaşıyorlar, statü veriyorlar
Videoların birinde bir kız çocuğuna cinsel organına kolonya döküp yaktırıyorlar, bu sırada da “Hadi son görevini de başarıyla yap” şeklinde telkinler veriyorlar. Diğer bir videoda çırılçıplak soyunan bir kız çocuğuna bir özür metni okutup, “biat ettiğini” söylemesini telkin ediyorlar. Başka bir videoda da kutsal kitapların yakılmasını istiyorlar.
Yaklaşık 200 bin üyesi olduğu iddia edilen bu Discord çetesinin üyeleri sokakta bel altı fotoğraflar çekerek grupta “icraat” adı altında paylaşıyorlar. Bu paylaşımları sık yapanlar grupta statü atlıyorlar.
Canlı yayın açıp kendilerini savundular: Yapmaya devam edeceğiz
Gece saatlerinde işledikleri suçlar ortaya çıkan grup yöneticileri canlı yayın açıp kendilerini savundu. Kimliğini gizleyen bir grup yöneticisi “Son zamanlarda 80 milyon konu olduk. Konu olmamızın sebebi de bir kaç eşeği dövdürmemiz ya da elini kolunu kestirmemiz. Biat videosu bir anda Twitter’da patladı. Biz paramızı şantaj yaparak kazanıyorduk. Birilerinin zoruna gitmiş. 20 milyon kez Emniyet etiketlenmiş yaptığımı işlerden dolayı. Ben Kanada’dayım. Hiç bişey yapamazlar. Ben paramı böyle kazanıyorum. Yine yaparım. Biz icraatimizi yapmaya devam edeceğiz. Herkes bizi bilsin. Her yanımıza geleni hem isim ediyoruz, hem para kazandırıyoruz” dedi.
“901” grubu yalnızca bir örnek. Kısa bir internet taraması yapıldığında bu gruplardan onlarcasına kolayca ulaşılabiliyor. Kiminde şantajla istismar yapılıyor, kiminde kadın cinayetleri övülüyor, kiminde hayvana eziyet videoları paylaşılıyor.
"İnceller" cinayetleri övdü: .moe uzantılı sitedeki mesajlaşmalar
Diğer bir örnek de anonim olarak bir araya gelen yüzlerce kişinin Fatih’te işlenen kadın cinayetini övdüğü “.moe” uzantılı bir internet sitesi. Bu sitede bir araya gelenler kendilerini “incel” diye tanımlıyor. İngilizce istemsiz bekârlar anlamına gelen “involuntary celibate” kelimelerinin birleştirilmesi ile oluşturulmuş, kendileri istemelerine rağmen romantik veya cinsel partner bulamamaları ile tanımlayan bir internet alt kültürünün üyelerini tanımlıyor.
Bu sitede toplananlar kesilmiş kadın bedenleri paylaşarak, işlenen cinayetleri öven konuşmalar yapıyor. Sitedeki kullanıcıların bazılarının Discord’daki çeteden olduğuna dair sosyal medya paylaşımları da dikkat çekiyor.
Yerlikaya ‘şiddet, şantaj’ görüntüleri yerine, kurguya odaklandı
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya gün içinde yaptığı bir açıklamayla Discord çetesinin yayınladığı bir videonun kurgu olduğunu, bu görüntüleri yayan 18 yaşındaki T.D.’nin (901mozart kullanıcı adını kullanan kişi) gözaltına alındığını, kurgu çerçevesinde tehdide ve şantaja maruz kaldığını anlatan E.N.B’nin de muhafaza altına alındığını duyurdu.
Ancak E.N.B.’nin çektiği videonun kurgu olduğu zaten çok kısa süre sonra ortaya çıkmış, E.N.B’nin gruptaki yöneticilerle samimi şekilde sohbet ettiği görüntüler de sosyal medyada paylaşılmıştı.
Yerlikaya açıklamasında “901” isimli grubun infial yaratan diğer tehdit şiddet ve şantaj görüntüleriyle ilgili detayaysa girmedi.
"Siber Daire Başkanlığımız bir kız çocuğunun sosyal medyadaki 'Bir Program' üzerinden tehdit edildiğine dair paylaşılan videodaki görüntüleri incelemiştir.
Yapılan incelemede videonun kurgu olduğu belirlenmiştir. İzmir Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz, E.N.B. adlı çocuğu adresinde muhafaza altına alınmıştır. İfade işlemleri psikolog eşliğinde Cumhuriyet Savcısı tarafından gerçekleştirilecektir.
E.N.B. adlı çocuğun 'tehdit ve şantaja maruz kaldığı' sözde görüntüleri, 'Halkı yanıltıcı şekilde internet üzerinden yayınlayan ve dezenformasyon' yapan T.D. adlı 18 yaşındaki şahıs ise Ankara Emniyet Müdürlüğü ekiplerimiz tarafından gözaltına alınmıştır.
Aziz Milletimizi sosyal medya üzerinden yapılan provakatif paylaşımlara, algı çalışmalarına karşı bir kez daha uyarmak istiyorum."
|