Dişi ciklet balıklarının çok acıktıklarında yavrularını yiyerek yamyamlık yaptığı ortaya çıktı.
Latince adı 'Cichlidae' olan bu familyadaki balıklar, yumurtalarını ağızlarının içinde kuluçkaya yatırıyor. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra bir süre daha annelerinin ağzında kalmaya devam ediyor. Öte yandan yavru balıkları ağzında taşıyan anne, bu esnada beslenemiyor. Yeni bir araştırmaya göreyse; anne, çok acıkırsa kendi yavrularının bir kısmını yiyor.
Independent Türkçe'de yer alan habere göre; ABD'deki Central Michigan Üniversitesi'nden araştırmacılar, bu ürkütücü davranışı laboratuvarlarındaki akvaryumda anne balıkları gözlemlerken fark etti. Araştırmada Afrika'daki tatlı sularda yaşayan, Latince adı Astatotilapia burtoni olan ciklet balığı türü incelendi.
Hakemli bilimsel dergi Biology Letters'ta yayımlanan makalenin ortak yazarı Peter Dijkstra, "Bu yamyamlığı tamamen tesadüfen keşfettik" diye konuştu.
Dijkstra ve meslektaşları, ilk olarak bir dişi balığın ağzındaki yumurtalardan bazılarının eksik olduğunu fark etti ve bir şeylerin ters gittiğinden şüphelendi.
Üniversitenin biyoloji bölümünde doktor öğretim üyesi olan Dijkstra, "Annelerden birinin tüm yavrularını tutmadığını fark ettik. Dişi ciklet balıkları ağızlarında 100 kadar yumurta taşıyabilirken, bu dişinin ağzında sadece 25 yumurta vardı. Aslında yamyamlığa dair çok fazla araştırma var. Pek çok hayvan türünde çok yaygın. Dişilerin bebekleri kalori kazanmak için yediklerini düşünüyoruz. Ayrıca antioksidan almaları için de bir yol olabilir. Anneler kendi sağlıkları için bebeklerinden bazılarını feda ediyor. Bu sayede yeniden yumurtlayabiliyorlar" dedi.