Politika

Dışişleri Bakanı Fidan, Çin Devlet Başkanı Yardımcısı Cıng ve mevkidaşı Wang Yi ile Pekin'de bir araya geldi

Görüşmelerde ekonomik-ticari ilişkiler önemli yer tuttu

04 Haziran 2024 08:50

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Çin'in başkenti Pekin'e resmî ziyaret gerçekleştiriyor.

Bakan Fidan, Pekin'de Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Cıng tarafından kabul edildi. Ayrıca mevkidaşı Wang Yi ile görüştü.

Dışişleri Bakanı sıfatıyla Çin'e ilk kez bir ziyaret gerçekleştiren Fidan, dün de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve ÇKP Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çen Vençing ile bir araya gelmişti. 

İki ülke arasında ticaret hacmi 2023 yılında 48 milyar doları geçti. Çin, Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağı.

Diplomatik kaynaklara göre; görüşmelerde ekonomik-ticari ilişkiler önemli yer tuttu ve ikili ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ile Çin'den Türkiye’ye özellikle yeni teknolojiler alanında yatırımlara dair iş birliği imkanlarının da ele alınması bekleniyordu. 

Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin küresel tedarik hatlarının güvenliğini ve bazı ulaştırma koridoru projelerini olumsuz etkilediği bir dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimi'nin uyumlaştırılması çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunulması bekleniyordu.