T24 Haber Merkezi
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 8-9 Ocak'ta Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) bir çalışma ziyareti gerçekleştirecek. Ziyaret kapsamında KKTC ile ikili ilişkiler ve Kıbrıs sorununda son dönemde yaşanan gelişmeler değerlendirilecek.
Dışişleri Bakanı Fidan, KKTC'ye gidiyor. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarının aktardığına göre Fidan, ziyaretinde KKTC yetkilileriyle, İsviçre'de önümüzdeki aylarda Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ev sahipliğinde düzenlenecek toplantı hakkında görüşmelerde bulunacak. İsviçre'de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis, KKTC lideri Ersin Tatar, anavatanlar ve üçüncü garantör ülke Britanya'nın katılacağı gayriresmî bir toplantı yapılması planlanıyor.
2024, Kıbrıs sorununda hareketli bir yıl olmuştu
Kıbrıs sorununun çözümünde uzun bir aranın ardından 2024 yılı hareketli geçmişti. 15 Ekim 2024'te New York’ta BM Genel Sekreteri’nin ev sahipliğinde KKTC Cumhurbaşkanı Tatar ve GKRY lideri Hristodulidis’in katılımıyla gayriresmi bir akşam yemeği gerçekleştirilmişti. Yemeğin ardından BM Sözcülüğü tarafından yapılan açıklamada BM Genel Sekreteri’nin eski Şahsî Temsilcisi Maria Angela Holguin Cuellar’ın çalışmalarına da atıfla, Ada’daki taraflar arasında resmî müzakerelerin başlatılması için halihazırda bir ortak zemin bulunmadığı resmi olarak kayda geçirilmişti.
GKRY lideri Hristodulidis, BM Genel Sekreteri Guterres ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar
Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Budapeşte'deki Avrupa Siyasî Topluluğu Zirvesi'nde GKRY lideri Hristodulidis'le bir araya gelmişti. 7 Kasım'daki görüşmeye Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama da katılmıştı.
Dışişleri Bakanı Fidan da görüşmede yer almıştı
Türkiye'nin Kıbrıs tezi
Cenevre’de 27-29 Nisan 2021 tarihlerinde düzenlenen gayriresmi 5+BM formatındaki toplantıda, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar başkanlığındaki Kıbrıs Türk tarafı, iki toplumlu ve iki kesimli federasyon modelinden desteğini çektiğini açıklamış ve Kıbrıs meselesinin çözümüne dair iki devletli çözüm vizyonunu ortaya koymuştu.
Türkiye tarafından da tam destek verilen iki devletli çözüm vizyonu çerçevesinde,
• Yarım asırdır denenen federasyon temelli müzakere süreçlerinin bugüne kadar Ada’ya çözüm getiremediği, • Ada’da halihazırda esasen iki ayrı devlet ve iki ayrı toplum bulunduğu, • Kıbrıs meselesine Ada’nın gerçeklerine uygun, adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulabilmenin yolunu açacak resmi müzakerelerin başlatılabilmesi için öncelikle Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları olan egemen eşitliğin ve eşit uluslararası statünün uluslararası toplum tarafından tescil edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.
|