Politika

Dışişleri Bakanı Fidan, Pekin'de; ÇKP Merkez Komite üyesi Çen Vençing ile görüştü

Dışişleri Bakanı Fidan’ın mevkidaşı Wang Yi’nin yanı sıra Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ile de görüşmesi bekleniyor

03 Haziran 2024 13:15

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pekin’de Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkez Komitesi Politbüro Üyesi ve ÇKP Siyasi ve Hukuki İşler Komisyonu Başkanı Çen Vençing ile bir araya geldi. 

Dışişleri Bakanlığı, görüşmeyi X hesabından yayımladı.

Fidan, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Çin'e ilk kez bir ziyaret gerçekleştirmiş oldu.

Wang Yi, 2023 Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret etmişti.

Diplomatik kaynaklara göre; Dışişleri Bakanı Fidan’ın mevkidaşı Wang Yi’nin yanı sıra Devlet Başkan Yardımcısı Han Zheng ile de görüşmesi bekleniyor. 

Ziyaretin gündeminde neler var?

İki ülke arasında ticaret hacmi 2023 yılında 48 milyar doları geçti. Çin, Türkiye’nin Asya’da birinci, dünyada üçüncü büyük ticaret ortağı. Diplomatik kaynaklara göre; görüşmelerde ekonomik-ticari ilişkiler önemli yer tutacak ve ikili ticaretin daha dengeli ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması ile ÇHC’den Türkiye’ye özellikle yeni teknolojiler alanında yatırımlara dair iş birliği imkanları da ele alınacak.

Ukrayna, Gazze ve Kızıldeniz’deki gelişmelerin küresel tedarik hatlarının güvenliğini ve bazı ulaştırma koridoru projelerini olumsuz etkilediği bir dönemde Kuşak ve Yol Girişimi ile Hazar Geçişli Doğu-Batı Orta Koridor Girişimimizin uyumlaştırılması çalışmaları hakkında da görüş alışverişinde bulunulacak.

Öte yandan enerji, sivil havacılık, turizm işbirliği de diğer gündem konuları arasında yer alıyor. Tek Çin politikası izleyen Türkiye, görüşmelerde Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne verdiği öneme vurgu yapacak.

Görüşmelerde, başta Gazze olmak üzere Ukrayna ve Asya-Pasifik’teki gelişmelerin de değerlendirilmesi öngörülüyor. Çin ve Türkiye özellikle Filistin meselesinde benzer görüşlere sahip. Gazze’de bir an önce kalıcı ateşkes sağlanması ve iki devletli çözümün sağlanması için atılabilecek adımlar, Fidan’ın Pekin’de yapacağı temaslarda önemli bir yer tutacak.