Gündem

Dışişleri Bakanlığı açıkladı: Batı Şeria'da öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının yarın Türkiye'ye varması bekleniyor

Eygi, yerleşim karşıtı bir protesto sırasında İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından vurularak öldürülmüştü

12 Eylül 2024 11:44

T24 Haber Merkezi

Dışişleri Bakanlığı, Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından öldürülen Türk asıllı ABD vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının yarın Türkiye'ye getirilmesinin öngörüldüğünü açıkladı. Eygi, yerleşim karşıtı bir protesto sırasında İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından vurularak öldürülmüştü. 

Dışişleri Bakanlığı, Eygi’nin naaşının Türkiye’ye nakledilmesiyle ilgili işlemlerin bugün Türkiye'nin Tel Aviv Büyükelçiliği ve Kudüs Başkonsolosluğu tarafından tamamlandığını açıkladı. Bakanlık, Eygi'nin naaşının yarın Türkiye'ye varmasının öngörüldüğünü duyurdu. 

Açıklamada, "Soykırımcı Netanyahu Hükümeti tarafından işlenen bu cinayeti bir kez daha lanetliyoruz. Bu suçun cezasız kalmaması için her türlü çabayı göstereceğiz" ifadeleri kullanıldı. 

Eygi'nin naaşı nasıl getirilecek?

Dışişleri Bakanlığı kaynakları, uçuş programını da açıkladı. Kaynakların öngördüğüne göre Eygi'nin naaşı bugün 23.45'te Tel Aviv'den Bakü'ye Azerbaycan Havayolları ile götürülecek. Daha sonra da yarın sabah saatlerinde Bakü'den İstanbul'a getirilecek. Cenazenin Bakü Büyükelçiliği'nin Bakü'de teslim alması planlanıyor. Defin işlemlerinin de yarın Didim'de gerçekleştirilmesi bekleniyor. 

Öte yandan Dışişleri Bakanlığı kaynakları, cenazenin cumartesi gerçekleştirilmesi ihtimalinin de gündemde olduğunu aktardı. 

Adalet Bakanı Tunç: Ayşenur'un şehit edilmesiyle ilgili raporlarının İsrail'e karşı devam eden soykırım davasına eklenmesini talep edeceğiz

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Eygi'nin ölümüyle ilgili olarak soruşturma başlatıldığını açıkladı. Tunç, şunları kaydetti: 

"Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız bu konuda yetkili. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ayşenur Ezgi Eygi kardeşimizin şehit edilmesinden sorumlu olanlarla ilgili olarak bir soruşturma başlatmış durumdayız. Bu kapsamda ilgili kırmızı bülten ve yakalama taleplerimizi de uluslararası anlamda talep etmiş olacağız. Yakalanmasını isteyeceğiz çünkü orada bazı tespitler var. Çünkü Ayşenur kardeşimiz başından vurularak şehit edildi. Görüntüler var, deliller elimizde. İç hukuk bakımından sonuna kadar onun hakkını hukukunu koruyacağız. Aynı zamanda uluslararası sistemde de onun hakkını korumak için çalışacağız. BM İnsan Hakları Konseyi'nin huzuruna bunu getirmemiz lazım, raporların görüşülmesi lazım. Düzenlenen raporların birer delil olarak uluslararası ceza mahkemesi'nde İsrailli saldırganlar, soykırımcılar hakkında başlatılan soruşturmaya da Ayşenur'un şehit edilmesiyle ilgili dosyanın dahil edilmesine çalışacağız. BM Soykırım Sözleşmesi'nin tüm unsurlarını ihlal eden İsrail hakkında devam eden davaya biz de müdahale talebinde bulunmuştuk. Davanın ilk gününden itibaren beyan ve delillerimizi sunmuştuk. Buraya da Ayşenur'un dosyasını intikal ettireceğiz. Hem iç hukukta hem de uluslararası arenada Ayşenur'u şehit edenlerle ilgili yakalama ve soruşturma kararlarını talep edeceğiz"

Ayşenur Ezgi Eygi nasıl öldürüldü, neler oldu?

Türk asıllı ABD vatandaşı, 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Ezgi Batı Şeria'da İsrail güçleri tarafından gerçek mermiyle başından yaralanarak hayatını kaybetmişti. Nablus kentindeki ön otopsi raporuna göre Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından başından hedef alınarak vurulmuştu. 

TIKLAYIN | Türk-ABD vatandaşı aktivist Ayşenur Ezgi Eygi, Batı Şeria'da İsrail güçlerince öldürüldü: Dışişleri "Kasıtlı biçimde hedef alınmış olabilir" dedi, ABD ve İsrail'den ilk açıklamalar geldi

TIKLAYIN | Nablus Valisi: Otopsi, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrailli bir keskin nişancı tarafından öldürüldüğünü gösteriyor

Olay, Nablus yakınlarındaki Beita kasabasında, kasabanın haftalık yerleşim karşıtı yürüyüşü esnasında meydana gelmişti. 

Eygi, Filistinli çiftçileri koruma kampanyasının bir parçası olarak Uluslararası Dayanışma Hareketi'nde (ISM) gönüllü olarak çalışıyordu.

Eygi, Filistin'de İsrail güçleri tarafından öldürülen üçüncü ISM gönüllüsü oldu. Rachel Corrie, 2003 yılında Gazze'nin Refah bölgesinde, Tom Hurndall ise 2004 yılında yine Gazze'de öldürülmüştü.

Dışişleri Bakanlığı, Eygi'nin ölümünün ardından yaptığı ilk açıklamada, "İnsanlığa karşı suç işleyen İsrail makamları ve onları kayıtsız şartsız destekleyenler, uluslararası mahkemeler önünde mutlaka hesap vereceklerdir" ifadelerini kullanmıştı. 

TIKLAYIN | Dışişleri Bakanlığı: Ayşenur Ezgi Eygi'nin naaşının uçakla doğrudan Türkiye'ye getirilmesi için çalışıyoruz, Didim'de defnedilecek

Eygi için Batı Şeria'da bir cenaze töreni düzenlenmişti. Cenaze namazı, Nablus Valisi Ghassan Daghlas'ın kıldırdığı cenaze namazına, çeşitli Filistinli grupların liderleri katıldı. Omuzlarda taşınan naaşı Filistin bayrağına sarılıydı, başı ise geleneksel Filistin kefiyesiyle örtülüydü.

TIKLAYIN | Ayşenur Ezgi Eygi için Batı Şeria'da cenaze töreni; naaşı Filistin bayrağı ile sarıldı

Biden: Öyle gözüküyor ki kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail askerlerince başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı​​​​​​​ aktivist Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili, "Öyle gözüküyor ki bu bir kazaydı, (kurşun) yerden sekerek kaza ile onu vurmuş" açıklamasını yapmıştı. 

TIKLAYIN | Batı Şeria'da öldürülmüştü; Biden’dan Ayşenur Ezgi Eygi açıklaması: Öyle gözüküyor ki kurşun yerden sekerek kaza ile onu vurmuş

ABD Dışişleri Bakanı Blinken: Öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Londra'da konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Onun öldürülmesi hem sebepsiz hem de haksızdı. Hiç kimse protestoya katıldığı için vurulmamalı ve öldürülmemeli" demişti.

İsrail ordusu, Eygi'nin öldürülmesine ilişkin açıklamasında, Eygi'nin İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu "kasıt olmadan öldürülmüş olabileceği", Eygi’yi vuran İsrail askerinin, "bu sırada başka bir göstericiyi hedef almak istediğini" iddia etmişti.

TIKLAYIN | İsrail askeri keskin nişancı tarafından öldürülen Ayşenur Ezgi Eygi: Aydınlı, sosyalist, üniversiteden mezun olur olmaz Batı Şeria'ya gitti