Ekonomi

DİSK-AR: Enflasyon değil manipülasyon, TÜİK madde fiyat listesini açıklamalıdır

03 Temmuz 2024 15:24

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR) , TÜİK’in açıkladığı Haziran 2024 enflasyon oranıyla, memurların ve emeklilerin maaşlarını ve aylıklarını etkileyecek 6 aylık enflasyon oranını düşük tutarak manipülasyon yaptığını belirterek, TÜİK’in madde sepeti ve ortalama madde fiyatlarına ilişkin verilerin açıklanması yönündeki yargı kararına uyması gerektiğini vurguladı. 

TÜİK Haziran 2024 Tüketici Fiyat Endeksi ( TÜFE) verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre Haziran 2024 aylık enflasyon oranı yüzde 1.64 olarak belirlenirken, ilk aylık enflasyon yüzde 24,73, yıllık ise yüzde 71,60 olarak açıklandı. DİSK-AR, TÜİK madde fiyat listesini Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı için ürün ve hizmet bazında ortalama fiyatlar tam olarak bilinmediğine dikkat çekerek, enflasyon oranlarının düşük gösterilmesinin memur ve emekli maaşını etkileyeceğini belirtti. TÜİK madde fiyat listesini Haziran 2022’den bu yana açıklamadığı için ürün ve hizmet bazında ortalama fiyatlar tam olarak bilinmediğine belirten DİSK- AR, TÜİK’in yargı kararına uyarak madde sepeti ve ortalama madde fiyatlarına ilişkin verilerin açıklanması çağrısında bulundu.

"Dar gelirlinin gıda enflasyonu yüzde 94-121 bandında"

TÜİK verilerine göre gıda enflasyonu yüzde 68,01 açıklanırken, DİSK-AR tarafından yapılan açıklamada, “DİSK-AR’ın TÜİK verilerinden yararlanarak yaptığı hesaplamaya göre emeklilerde gıda enflasyonu yüzde 93,9 oldu. Üçüncü yüzde 20’lik gelir grubunun gıda enflasyonu yüzde 76 olurken, düşük gelirli ikinci yüzde 20’lik grubun gıda enflasyonu yüzde 95,2 ve en yoksul yüzde 20’lik gelir grubun gıda enflasyonu ise yüzde 121 olarak gerçekleşti” ifadelerini kullanıldı. Ayrıca resmi verilere göre son 21 yılda gıda fiyatları 30 kat arttığı vurgulandı.