Kültür-Sanat

Doç. Dr. Ayhan Sarısu’dan yeni kitap: Meşru Emir – Kanunsuz Emir

01 Ağustos 2022 13:18

Doç. Dr. Ayhan Sarısu’nun yeni kitabı Meşru Emir – Kanunsuz Emir’ Detay Yayıncılık’tan çıktı.

Sarısu, kitabın önsözünde “Türkiye’de hukuka aykırı emir, kanunsuz emir ve meru emir konularının, hiyerarik yapıda disipliner meslek kolları olan emniyet hizmetleri sınıfında, asker kiiler arasında ve beyaz yakalı devlet memurlarının istihdam edildii sivil bürokratik örgütlerin bazı üst düzey kamu görevlileri tarafından bile yeterince anlaılamayan, layıkıyla takdir edilmeyen ve ihmal edilen bir konu olarak güncelliini koruduu dikkat çekmektedir.” diyor.

Kitabın tanıtım bülteninde, ‘Meşru Emir – Kanunsuz Emir’in “Özellikle kamu kesiminde çalışan devlet memurları ve kolluk kuvvetlerinde her kademede istihdam edilenlerin emir konusu bağlamında zaman zaman karşılaşabileceği temel hususların bilinmesi, pratik yoldan aydınlatılmasını amaçladığı” belirtiliyor.

Ayhan Sarısu kimdir?

Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi (Mülkiye)’nden İktisat lisans; Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F.’nden Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi lisans; Birleşik Krallık Exeter Üniversitesi’nden MBA Banka Yönetimi İşletme yüksek lisans ile MA Finansman - Yatırım İşletme yüksek lisans ve Ankara Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Yönetim ve Organizasyon alanında Doktora derecelerini aldı. Üniversitelerarası Kurul kararı ile Kamu Yönetimi alanında Doçent unvanına hak kazandı. Hacettepe Üniversitesi’nde ve Gazi Üniversitesi’nde İktisat I - II, İşletmeye Giri, Temel İşletmecilik, Finansal Yönetim ve Kamu İşletmecilii alanlarında lisans ve yüksek lisans dersleri verdi. Grup Bakanlıı yaptığı Özelleştirme İdaresi’ni temsilen Etibank BAO, İsdemir, Turban, Asil Çelik, Deniz Nakliyatı, Türk Telekomünikasyon, TDÇİ, TEKEL, Van Gölü Elektrik Dağıtım şirketlerinde Denetim Kurulu Üyelii, Yönetim Kurulu Üyelii ve Yönetim Kurulu Bakanlıı görevlerini üstlendi. Ulusal ve uluslararası çalışmalara ve toplantılara yazılı ve sözlü katkı sağladı. Başlıca çalışma alanları olan özelleştirme, kamu ve özel sektör işbirlikleri, bankacılık, kamu hukuku, kamu yönetimi, kamu işletmeciliği, yönetim ve organizasyon konularında çok sayıda kitap, makale ve tebliği bulunmaktadır.

Yayınlanan Eserleri:

1)  Özelleştirme ve Uygulamaları, 2020, (Türkiye Ekonomisi: Kuram, Tarih, Politika içinde kitap bölümü, Editör: İ. Kalaycı), İstanbul: Divan Kitap.  2)  Kamu ve Özel Sektör İşbirliği Uygulamalarında İngiltere Tespitleri Işığında Türkiye İçin Öneriler, 2019, (Kamu Özel İşbirlikleri ve Rekabet içinde kitap bölümü), Rekabet Derneği Tebliğler Kitabı. Ankara: Orion Kitabevi.  3)  Türkiye Örneğinde İşletme Hakkının Verilmesi Uygulamaları, 2019, (Teoriden Uygulamaya Türkiye’de Kamu Özel İşbirlikleri içinde kitap bölümü, Ankara: Siyasal Kitabevi.  4)  Etkili Tez ve Rapor Yazım & Sunum Teknikleri Pratik El Kitabı, 2018, Ankara: Gazi Kitabevi.  5)  Elektrik ve Türkiye Örneğinde Elektrik Dağıtım Hizmetlerinin Özelleştirilmesi, 2016, A. Sarısu, Y. Yalova, G. Topuz  & Ö. Atay (Editör: A. Sarısu), Ankara: Detay Yayıncılık.  6)  Türkiye Örneğinde Türk Demir Çelik Sektöründe Dönüşüm ve İSDEMİR Uygulaması, Özelleştirme Bağlamında Dönem Analizi, 2014, A. Sarısu & Y. Yalova, İstanbul: Yeni Yüzyıl Yayınları.  7)  Kamu ve Özel Sektör İşbirlikleri, 2009, Ankara: Yaklaşım Yayınları.  8)  Tüm Yönleriyle Bankalar Kanunu, 2000, İstanbul: Ekonomist Dergisi Yayını.  9)  Türk Bankacılık Sisteminin Genel Yapısı, Temel Özellikleri ve Kamu Bankalarının Bölünerek Özelleştirilmesi, 1996,  Ankara: T.C. Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı Yayını, No: 7.  10)  Türk Bankacılık Sisteminin Avrupa Birliği Bankacılık Sistemine Entegrasyonu, 1996, Y. Altunbaş & A. Sarısu,  Ankara: T.C. Başbakanlık, Hazine Müsteşarlığı Yayını, No: 8.  11) Avrupa Birliği Sürecinde Türk ve Avrupa Birliği Bankacılık Sistemlerinin Karşılaştırılması, 1996, ‘1995 Yılı  Bankacılık Yarışması II.’lik Ödülü’ Y. Altunbaş & A. Sarısu, İstanbul: TBB Yayını, No: 200.