Dünya

Donald Trump'a suikast girişimi; saldırgan "zeki, mütevazı, silahlara ilgi duyan ve siyaset konuşmayan" biriymiş

Yetkililer soruşturmanın henüz ilk aşamalarında olduğunu belirtti

20 Temmuz 2024 09:02

T24 Dış Haberler

ABD'de federal müfettişler 200'den fazla görüşme yaptıktan, telefon ve internet arama geçmişini taradıktan sonra eski Başkan Donald Trump'a suikast girişiminde bulunan Thomas Matthew Crooks'a ait bir portre çıkarabildi. Buna göre, Crooks, "zeki, mütevazı, yalnız, silahlara ilgi duyan ve siyaset konusunda açık sözlü olmayan biri"ydi. 

Ancak Crooks'un vurulmasından yaklaşık bir hafta sonra ortaya çıkan profili, yetkililerin saldırının nedeni konusunda kafalarını karıştırdı ve müfettişlerin Crooks'un niyetinin siyasi motivasyondan ziyade yakınındaki en yüksek profilli hedefe saldırmak olabileceği yönünde spekülasyonlar yapmasına neden oldu.

Saldırı siyasi amaçlı olmayabilir

Yetkililer soruşturmanın henüz ilk aşamalarında olduğunu belirtti. Ancak soruşturmaya göre; Crooks'un çok az yakın arkadaşı vardı, sık sık yerel bir atış poligonuna gidip atış yapıyordu ve siyasi amaçlı bir suikastı akla getirecek güçlü görüşlere sahip görünmüyordu.

Crooks, eski başkanın yanı sıra Başkan Joe Biden hakkında da internette arama yapmıştı ve telefonunda her iki partiden diğer önde gelen isimlerin fotoğraflarını telefonunda bulunduruyordu. 

Yüksek profilli saldırı peşindeydi

Crooks'un Trump'ın mitinginin yanı sıra yaklaşan Demokratik Ulusal Kongre'nin yerini de araştırdığı ve Trump'ın Pittsburgh banliyösündeki evinden arabayla sadece bir saat uzaklıkta bir yere gelmeyi planladığını keşfettiği ortaya çıktı. Federal yetkililere göre bu durum Crooks'un yüksek profilli bir saldırı gerçekleştirmek istemiş olabileceğini ve Trump'ın mitinginin yakınlığı ve zamanlamasının en erişilebilir fırsatı sunduğunu gösteriyor.

CNN'e konuşan bir federal yetkili, bir başkan adayına suikast düzenlemekten bahsederek, "Asıl hedefine ulaşamamış olsa da tetikçi pek çok açıdan başarılı oldu çünkü onlarca yıldır kimsenin yapamadığı bir şeyi yapmaya yaklaştı" dedi.

FBI ile ABD Gizli Servisi yetkililerinin milletvekillerine verdiği brifinge göre, Crooks'un aile üyeleri soruşturmacılara Crooks'un açıkça siyaset konuşmadığını söylerken, evinde bulunan deliller de Crooks'un siyasi değerleri veya ideolojisine dair daha fazla bilgi sunmuyor.