Dünya

Donald Trump, sus payı davasında kendini Rahibe Teresa'ya benzetti

Trump, "Rahibe Teresa bu suçlamaları yenemezdi. Suçlamalar hileli. Her şey hileli" dedi

30 Mayıs 2024 08:29

T24 Dış Haberler

Eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump'ın New York'ta görülen sus payı davasında jüri müzakereleri aşamasına gelindi ve dava sona doğru ilerlemiş oldu. 

Jüri üyelerinin eski başkanın akıbetini değerlendirmeye başlamasının hemen ardından Trump, duruşma salonunda yaptığı konuşmada davayı eleştirdi ve "Rahibe Teresa bu suçlamaları yenemezdi. Suçlamalar hileli. Her şey hileli" dedi. 

Jüri üyeleri yaklaşık dört buçuk saat müzakere ettikten sonra iki tanığın ifadelerinin dinlenmesini ve yargıç Juan Merchan'ın talimatlarının yeniden dinlenmesi taleplerini ilettiler. 

Müzakereler başlamadan önce Merchan jüri üyelerine talimat verdi. Merchan'ın hukuka ilişkin direktifleri, jüri üyelerine davayı nasıl değerlendirmeleri gerektiği konusunda yol göstermeyi amaçlıyordu.

Merchan talimatlarının başında, jüri üyelerinin duruşma sırasında yaptığı yorumlara bakarak Trump'ın masum ya da suçlu olduğunu düşünmemeleri gerektiğini söyledi.

Merchan ayrıca jüri üyelerine kararlarını verirken Trump'ın hapse girme ihtimalini göz önünde bulundurmamaları gerektiğini söyledi.

Merchan, "Ceza ya da cezalandırma ile ilgili konularda spekülasyon yapamazsınız" dedi. Yargıç, olası bir cezayı belirlemenin jüri üyelerinin değil "kendi sorumluluğu" olduğunu belirtti.

Eski Başkan, 2016 seçimleri öncesinde yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'a yaptığı ödemelerle ilgili olarak iş kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlanıyor. Trump, ceza davasıyla karşı karşıya kalan ilk ABD başkanı.

Manhattan savcıları, Trump'ın o dönemki avukatı Michael Cohen'in, evlilik dışı cinsel ilişki iddiasının kamuoyuna yansımaması ve Trump'ın seçim şansını azaltmaması için Daniels'a seçimden günler önce 130 bin dolar gönderdiğini iddia ediyor. Trump, Cohen ve magazin patronu David Pecker'in 2015 yazında Trump Tower'da buluştukları ve burada olumsuz bilgileri gizli tutmak için bir plan yaptıkları söyleniyor.

Trump'ın davasının bir sonraki adımı çok önemli bir ana işaret ediyor. Jüri üyeleri Trump'ın suçlu ya da suçsuz olduğuna karar verecekler.

Trump suçlu bulunursa, Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı hüküm giydiğinde hapse girme ihtimaliyle karşı karşıya kalacak. Trump kendisine yöneltilen suçlamaları reddediyor.

Trump ayrıca üç ceza davasıyla daha karşı karşıya: biri Georgia'daki 2020 seçimlerini etkilemeye çalışmak, diğeri 6 Ocak'taki Kongre saldırısı sırasındaki tutumu ve üçüncüsü de Beyaz Saray'dan ayrıldıktan sonra hassas belgelere yönelik tutumuyla ilgili. Bu diğer üç dava ertelendi ve Kasım seçimlerinden önce sonuçlanmaları pek olası görünmüyor.

Trump'ın hukuki sorunları anketlerde onu etkilemiş gibi görünmüyor. Bazı anketlerde Joe Biden'a karşı hala az bir farkla önde ve yarışı kazanmak için kilit öneme sahip bazı eyaletlerde güçlü olduğunu kanıtlıyor.