Dünya

Dönem başkanlığını yürüten Macaristan Başbakanı Orban'ın Moskova'da Putin ile görüşeceği iddiaları AB'yi karıştırdı

Orban, bloğun 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından Kremlin'le yakın ilişkilerini sürdüren tek ulusal hükümet başkanı

05 Temmuz 2024 08:37

T24 Dış Haberler

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın, Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşebileceği haberleri gündeme oturdu. Ülkesi şu anda AB dönem başkanlığını yürüten Orban, bloğun 2022'de Ukrayna'yı geniş çaplı işgalinin ardından Kremlin'le yakın ilişkilerini sürdüren tek ulusal hükümet başkanı. AB liderleri, çıkan haberlerle ilgili endişelerini dile getirdi.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Orban'ın "AB adına Rusya ile ilişki kurma yetkisi olmadığını" söylerken, Polonya Başbakanı Donald Tusk konuya açıklık getirilmesini istedi.

Michel, "AB dönem başkanlığının AB adına Rusya ile temas kurma yetkisi yoktur. Avrupa Konseyi açıktır: Rusya saldırgan, Ukrayna ise kurbandır. Ukrayna ile ilgili hiçbir tartışma Ukrayna olmadan yapılamaz" ifadelerini kullandı. 

The Financial Times, bir Macar ve iki AB yetkilisinin, Orban'ın cuma günü Rusya Devlet Başkanı ile görüşeceğine dair basında çıkan haberleri doğruladığını belirtmişti. 

ABD hükümeti tarafından finanse edilen bir medya kuruluşu olan Radio Free Europe/Radio Liberty, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto'nun da Orban'a eşlik edeceğini yazdı. 

AFP haber ajansına göre pazartesi günü Orban "şaşırtıcı yerlerden şaşırtıcı haberler" sözü verdi.

Bu hafta başında Kiev'i ziyaret eden Orban, "hızlı bir ateşkesin barış müzakerelerini hızlandırmak için kullanılabileceğini" söylemişti.