Gündem

Dr. Mehmet Karlı, Uluslararası Tahkim Divanı üyeliğine atandı

Karlı'nın üyelik haberini Kabine Hukuk Bürosu duyurdu

01 Temmuz 2024 18:48

T24 Haber Merkezi

Eski Galasaray Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden, Kabine Hukuk Bürosu ortak avukatlarından Dr. Mehmet Karlı, ICC Milletlerarası Tahkim Divanı (ICC Divanı) üyeliğine atandı.

Karlı'nın, 1923 yılından bu yana, dünyanın her yerinden tarafları ve her sektörden farklı büyüklükteki uyuşmazlıkları içeren 28 binden fazla davaya bakan ICC'nin Tahkim Divanı üyeliğine getirildiğini Kabine Hukuk Bürosu duyurdu.

Kabine Hukuk'tan yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Ortak avukatlarımızdan Dr. Mehmet Karlı'nın ICC Milletlerarası Tahkim Divanı ('ICC Divanı') üyeliğine atandığını duyurmaktan gurur duyuyoruz. Dr. Karlı, önümüzdeki üç yıl boyunca ICC Divanı’nda Türkiye’yi temsil edecek iki üyeden biri olarak görev alacak. 119 yargı bölgesinden temsilciler içeren ICC Divanı, ICC kuralları uyarınca yürütülen tahkimlerin yönetiminde önemli bir görev üstlenmektedir.

2023 yılında 100. yılını kutlayan ICC, dünya çapında öncü bir tahkim kurumudur. ICC Tahkimi ile değeri 200 milyar doları aşan ticari uyuşmazlık çözülmüş; 17,5 trilyon dolarlık ticari mal ticareti ICC kuralları ve hizmetleri sayesinde gerçekleşmiştir. ICC Divanı, kurulduğu 1923 yılından bu yana, dünyanın her yerinden tarafları ve her sektörden farklı büyüklükteki uyuşmazlıkları içeren 28.000’den fazla davaya bakmıştır. Sadece 2023 yılında, ICC Divanı Sekretaryasına kaydedilen dava sayısı 890’dır. Türkiye ve Türk işletmeleri, ICC Tahkimi’nin en önemli kullanıcılarındandır. Orta ve Güneydoğu Avrupa’dan taraflar 277 dava ile 2023’te dünya genelindeki ICC tahkimlerinin yaklaşık yüzde 12’sine dahil olmuştur. Türkiye bu bölgede en fazla temsil edilen ülke olmuştur. Türkiye'yi (56 taraf), Rusya (46 taraf) ve Yunanistan (45 taraf) takip etmiştir.

ICC Divanı üyeleri, ICC yerel ofislerinin önerisi üzerine veya Divan Başkanı’nın teklifi üzerine ICC Dünya Konseyi tarafından atanmaktadır. Küresel iş dünyasının temsilcilerinden oluşan Konsey yılda bir kez toplanmaktadır. Dr. Karlı, 11 Haziran 2024 tarihinde Paris’te düzenlenen ICC Dünya Konseyi toplantısında göreve seçilmiştir. Konsey, aynı toplantıda Sayın Claudia Salomon’u da ICC Divanı Başkanı olarak tekrar göreve seçmiştir. 2021 yılında ICC Divanı’nın ilk kadın başkanı olarak tarihe geçen Sayın Salomon’un ilk görev dönemi, önemli başarılara ve ICC’nin dünya çapındaki etkisinin artışına sahne olmuştu. Dr. Karlı, Sayın Salomon’un bu tarihi önem teşkil eden liderliğinde görev üstlenecektir."

Mehmet Karlı kimdir?

1979 yılında İstanbul'da doğan Mehmet Karlı, Galatasaray Lisesi’ni, ardından Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi.

Yüksek lisans ve doktora çalışmalarını Oxford Üniversitesi’nde yaptı. Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde uluslararası hukuk, uluslararası ekonomi hukuku ve insan hakları hukuku dersleri verdi.

Avrupa Uluslararası Hukuk Derneği, Amerikan Uluslararası Hukuk Derneği, Uluslararası Ekonomi Hukukçuları Derneği gibi pek çok uluslararası kuruluşun üyesi olan Karlı’nın çalışmaları uluslararası ticaret hukuku, uluslararası yatırımların korunması ve yatırım tahkimi ve uluslararası insan hakları hukuku alanlarında yoğunlaştı. 

Hukuki danışmanlık da veren Karlı, İngiltere yıllarında Oxfam çatısı altında Afrika, Karayip ve Pasifik ülkelerine danışmanlık yaptı. BM En Az Kalkınmış Ülkeler Zirvesi’nde Entelektüeller Forumu’nda yer aldı.

Karlı, 2013-2014 yılları arasında Galatasaray Spor Kulübü yönetim kurulu üyeliği yaptı.

Türkiye’ye dönmesi ile Cumhuriyet Halk Evleri ile ‘Aktif Yurttaşlık’ eğitimleri düzenledi. Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi ve Öğrencime Dokunma kampanyalarında aktif olarak görevler aldı.