Sağlık

DSÖ, "Dikkate alınması gereken varyant" kategorisine aldı: Covid-19 JN.1 nedir?

2019 yılından bu yana etkisini farklı varyantlarla sürdüren Covid-19, bu kez JN1 varyantı ile gündeme geldi

22 Aralık 2023 20:22

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüsün alt varyantı JN.1'i hızla yayılması nedeniyle "Dikkate alınması gereken varyant" kategorisine aldı. Bu gelişme sonrası yeni Covid-19 varyantı JN1 belirtileri ile ilgili araştırmalar hız kazandı. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri yeni varyantın belirtilerini tek tek sıraladı. Peki, JN1 varyantı nedir, belirtileri nelerdir? Yeni Covid-19 varyantı JN1 Türkiye'de görüldü mü, hangi ülkelerde görüldü? İşte tüm merak edilenler...

Koronavirüsün son varyantı JN.1 yayılma hızı artıyor. En az 41 ülkeye yayılmasının ardından yeni varyant, Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dikkate alınması gereken varyant" kategorisinde değerlendirildi. Grip vakalarının arttığı bu dönemde ortaya çıkan bu virüs, vatandaşlarda endişeye neden oldu. 

JN1 varyantı, Omicron'un BA.2.86 varyantının spike proteininde türeyen, Covid-19'un yeni varyantıdır. Artan vakalar sonrası JN.1 varyantı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından "dikkat edilmesi gereken varyant" olarak sınıflandırıldı.

ABD'nin yanı sıra İzlanda, Portekiz, İspanya, Hindistan ve Hollanda'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede JN1 varyantının hızla yayıldığı raporlandı.

Covid-19'un mutasyona uğramış yeni versiyonu olan JN1 varyantı, rutin yaptırılan PCR testi ile belirlenebiliyor.

JN1 varyantı belirtileri tipik koronavirüs semptomları ile benzerlik gösteriyor. JN.1 varyantının sık görülen belirtileri öksürük, kas ağrıları, titreme, boğaz ağrısı, nefes darlığı, burun tıkanıklığı ve baş ağrısı olarak sıralanıyor. JN1 varyantının, daha fazla bulaşıcılığa sahip olduğu düşünülüyor. Varyantının Türkiye'de görüldüğüne dair resmi bir açıklama ise bulunmuyor.