Dünya Basınında Bugün

Dünya basınında bugün | Pelosi’nin Asya gezisi, ABD-Çin gerilimini tırmandırdı

Farklı ülkelerin gazeteleri bugün ilk sayfalarına neleri taşıdı?

01 Ağustos 2022 10:01

T24 Dış Haberler

ABD'nin gündeminde Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin Hint Pasifik ülkelerine yapacağı ziyaretler kapsamında Tayvan'a da gideceğine ilişkin söylentilerin ABD-Çin arasında yarattığı gerilim yer aldı. Britanya, İngiltere Kadın Futbol takımının 2022 Avrupa Kadınlar Şampiyonası'nda Almanya'yı yenerek şampiyon olmasını kutladı. Rusya basını, Donanma Günü'nde Vladimir Putin'in imzaladığı deniz doktrininde ABD ve NATO'nun "ulusal güvenliğin ana tehditleri" olarak nitelendiğini aktardı.

01 Ağustos 2022'de dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | Pelosi’nin Asya gezisi, ABD-Çin gerilimini tırmandırdı

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin beraberindeki 5 kişilik kongre heyetiyle Singapur, Malezya, Güney Kore ve Japonya'yı ziyaret edeceği duyuruldu. Pelosi’nin resmi açıklamasında Hint-Pasifik ülkeleri ziyaretleri sırasında Tayvan’a gideceğine değinilmezken, Pelosi’nin Tayvan’ı da ziyaret etme ihtimali ABD-Çin arasında gerilime neden oldu.

Çin, Pelosi’nin Tayvan’ı ziyaret etmesinin “Ciddi sonuçları olacağına” dair uyarıda bulunmuştu. ABD Başkanı Joe Biden ve Çin lideri Şi Cinping’in geçen hafta gerçekleştirdiği telefon konuşmasında da olası Tayvan ziyareti gündeme gelmişti.


The Wall Street Journal.| Tüketicilerin dengesiz harcamaları perakendeciler arasında tedbiri artırdı

ABD ekonomisini pandemi döneminde hareketlendiren tüketicilerin, yavaşlamaya başladığı tespit edildi. Hükûmet ve şirket araştırmaları, hane içi harcamaların daha kısıtlı hâle gelmeye başladığını gösterdi. Enflasyon nedeniyle gıda ve yakıt fiyatları artarken tüketicilerin elektronik ve mobilya gibi harcamalarda geri adım attığı belirtildi.

ABD’nin en büyük perakendecileri Walmart ve Best Buy, mevcut tüketim yavaşlaması karşısında tedbirler almaya başladı.


The Guardian | Oyunu değiştirenler

İngiltere Kadın Futbol Takımı, 2022 Avrupa Kadınlar Şampiyonası'nda Almanya'yı 2-1 mağlup ederek şampiyon oldu. İngiltere'ye galibiyeti getiren golleri Ella Toone ve Chloe Kelly kaydetti. Almanya'nın tek golü Lina Magull'dan geldi. Almanya, 8 kez zafere ulaştığı turnuvanın en çok şampiyonluk yaşayan takımı olma unvanını taşıyor. 


Le Monde | Alpler’de buzullar hızla eriyor

Yeni bir bilimsel araştırma, Avrupa Alpleri'ndeki buzulların yüksek hızla eridiğini ortaya koydu. Karbon salımının artmaya devam etmesi halinde Alpler'deki buzulların yüzde 80'inin 2100 yılına kadar yok olacağı tahmin ediliyor. Avrupa'da etkili olan sıcak hava dalgalarının buzullardaki erimeyi hızlandırdığına dikkat çekiliyor. Buna göre ilerleyen yıllarda Alpler'deki suyun donduğu yükseklik 3 bin 500 metreden 5 bin 183'e çıkacak.


The Moscow Times | Rusya: ABD ve NATO, ulusal güvenliğin ana tehditleri

Rusya’da Donanma Günü’nde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkenin yeni deniz doktrinini imzaladı. Putin’in imzaladığı belgede, “okyanusları hükmetme amacıyla” ABD ve genişlemesiyle NATO’nun Rusya’nın ulusal güvenliğine en büyük iki tehdit olduğu belirtildi. Asya Pasifik ülkelerinde Rus donanmasının lojistik merkezlerinin kurulmasının öngörüldüğü doktrinde, ülkenin güvenliğinin sağlanması ve okyanuslarda çıkarlarının korunması amacıyla Rus donmasının savaş kabiliyetinin artırılacağı ifade ediliyor.


Al Jazeera | İran ve Taliban arasında sınır kavgası: 1 kişi hayatını kaybetti

İran ve Afganistan’da yönetimi ele geçiren Taliban arasında çıkan sınır kavgasında bir kişinin hayatını kaybettiği belirtildi. Afgan yetkililer, İran güçlerinin Nimroz’un Kong bölgesinde gerilimi artırdığını söyledi. İran tarafı ise kavgayı başlatanın Taliban güçleri olduğunu savundu. İran-Taliban arasında benzer çatışmalar, Taliban’ın 2021’in Ağustos ayında ülkede yönetimi ele geçirmesiyle artmaya başlamıştı.