Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | "Trump'a suikast girişimi ABD'yi daha da kutuplaştıracak"

15 Temmuz 2024 09:55

T24 Dış Haberler

New York Times gazetesinden Peter Baker, cumartesi günü eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Trump'a düzenlenen suikast girişiminden sonra kaleme aldığı haber analizde ABD'nin daha da kutuplaşmış bir ülke haline gelebileceğini söyledi. Donald Trump, Amerikalıları siyasi şiddete karşı birlik olmaya çağırırken, hayatını bir suikast girişiminden "yalnızca Tanrı'nın" kurtardığını söyledi. FBI, 20 yaşındaki Thomas Crooks'un neden Trump'a karşı suikast girişiminde bulunduğunu tespit etmeye çalışıyor. 

15 Temmuz 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Daily Telegraph | Trump: Hayatımı sadece Tanrı kurtardı

Donald Trump, Amerikalıları siyasi şiddete karşı birlik olmaya çağırırken, hayatını bir suikast girişiminden "yalnızca Tanrı'nın" kurtardığını söyledi.

The Daily Telegraph, eski başkanın 20 yaşındaki Cumhuriyetçi Thomas Matthew Crooks'un Butler, Pennsylvania'daki bir Trump mitinginde ateş açması sonucu ölümden kıl payı kurtulduktan sonra bir devlet adamı gibi konuştuğunu yazdı. 


The Guardian | ABD, Trump'a suikast girişiminin ardından sarsıldı

ABD, Thomas Matthew Crooks'un Gizli Servis ajanlarından kaçarak Donald Trump'a siyasi bir mitingde ateş açması ve Beyaz Saray yarışını altüst eden bir suikast girişiminde bulunmasının ardından sarsıldı ve Joe Biden'ın güvenlik ihlallerinin acilen incelenmesi talimatını vermesine neden oldu.


New York Times | ABD yüksek ihtimalle daha da bölünecek

New York Times gazetesinden Peter Baker, cumartesi günü eski ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi aday Trump'a düzenlenen suikast girişiminden sonra kaleme aldığı haber analizde ABD'nin daha da kutuplaşmış bir ülke haline gelebileceğini söyledi. 1961'de Cumhuriyetçi ABD Başkanı Ronald Reagan'a suikast girişiminde bulunulduğunda Demokrat Temsilciler Meclisi Başkanı'nın hastanede onu ziyaret ettiğini ve dizlerinin üzerine çökerek dua ettiğini hatırlatan Baker, ülkenin o dönem Başkan'ın arkasında birleştiğini belirtti. Baker, Trump'a yönelik suikast girişiminden sonra ise komplo teorilerinin gündeme geldiğini, insanların birbirlerini suçladığını; bunun da zaten kutuplaşmış ABD'yi daha da kutuplaştıracağını ifade etti. 


The Washington Post | Trump mitingi saldırganının motivasyonu bilinmiyor

FBI, 20 yaşındaki Thomas Crooks'un neden Trump'a karşı suikast girişiminde bulunduğunu tespit etmeye çalışıyor. Öte yandan suikast girişiminin ardından Trump'ın resmen başkan adayı ilan edileceği Cumhuriyetçi Parti Ulusal Kongresi'nin programında değişikliğe gidilmeyecek. Kongre, planlandığı üzere bugün başlayacak ve Trump katılım gösterecek. 


Moscow Times | Kremlin, Trump'a suikast girişiminin ardından siyasi şiddeti kınadı

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Trump'a yönelik suikast girişimiyle ilgili yaptığı açıklamada siyasette şiddeti kınadıklarını ifade etti. Peskov, Rusya'nın saldırıda hayatını kaybeden ABD vatandaşının ailesine başsağlığı dilediğini ifade etti. 

Peskov, "Yasal araçlarla aday Trump siyasi arenadan silinmeye çalıştı, o yüzden dışarıdan bakan gözler hayatının tehlikede olduğunu görüyordu. Ancak girişimin şu anda iktidarda olanlar tarafından düzenlendiğine inanmıyoruz" dedi. 


eKathimerini | Cumhurbaşkanı: Türkiye-Yunanistan yumuşaması Kıbrıs'a yardım ediyor

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Hristodulidis, Türkiye ve Yunanistan arasındaki yumuşamanın Kıbrıs müzakereleri için de önemli olduğunu belirtti. 

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kıbrıs Barış Harekatı'nın 50. yılı yaklaşırken eKathimerini'ye konuşan Hristodulidis, Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileşmesini desteklediklerini söyledi. 

"Türk-Yunan ilişkilerinde Kıbrıs sorunu aşılmadan tam anlamıyla bir normalleşmenin mümkün olduğunu düşünmüyorum, ama pozitif iklim bu konudaki girişimlerimize fayda sağlıyor" diyen Hristodulidis, "Kıbrıs'ta biz haklı olarak çözümün anahtarının Ankara'nın elinde olduğunu düşünüyoruz. Bizimle direkt olarak konuşmayı reddeden onlar" diye devam etti.

Hristodulidis, "Türkiye ve Yunanistan arasında diyalog olması ve ilerleme kaydedilmesi kaçınılmaz olarak Kıbrıs sorunu konusunda faydalı oluyor" değerlendirmesinde bulundu. 

Kıbrıs sorununda bir çözüme hala ulaşılıp ulaşılamayacağı sorulduğunda Hristodulidis, "Bence yeni bir yaklaşım ve Kıbrıs sorununun jeopolitik boyutuna daha çok vurgu yaparak herkes için kabul edilebilir bir çözüme ulaşabiliriz. Önemli olan müzakereleri tekrar başlatmak. Bunu yaparsak iki taraf için de kabul edilebilir bir sonuca ulaşabiliriz. Hem Rum, hem Türk Kıbrıslılar için" diye yanıt verdi. 


Al Arabiya | Hamas, Gazze'deki ateşkes görüşmelerinden çekildiği haberlerini yalanladı

Hamas, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği ve iki üst düzey Hamas yetkilisini öldürmeyi hedefleyen hava saldırısında en az 90 kişinin ölmesi ve 300 kişinin yaralanmasından bir gün sonra ateşkes görüşmelerinden çekildiğini yalanladı.