Dünya Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Ashok Philip, "Pandemiler Yüzyılı"nın başlamakta olduğu konusunda uyarılarda bulunarak, COVID-19 pandemisinin gösterdiği gibi, büyük sağlık krizlerine karşı uluslararası iş birliğinin önemini vurguladı. Dr. Philip, "Pandemi başladığında sınırları kapamak işe yaramıyor, çünkü virüs zaten sınırları aşmış oluyor," dedi ve ekledi: "Dünyadaki hiçbir ülke büyük bir pandemiye tam olarak hazır değil, ancak bir araya gelerek bu tür krizlerle başa çıkabiliriz."
Vumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Dr. Philip ayrıca, aşıların güvenliği ve önemi üzerine de konuşarak, "Hiçbir aşı yüzde yüz güvenli değildir ama her aşı, hastalıktan daha güvenlidir. mRNA aşılarının, bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılmaya başlanması, bu teknolojinin potansiyelini gösteriyor," ifadelerini kullandı. Aşı karşıtlığının, bilimsel olmayan iddialarla körüklendiğini belirten Philip, aşıların pandemiyle mücadelede kritik bir rol oynadığını belirtti.
Dr. Philip, sağlık sektöründe yaşanan global "hekim göçü"ne de değindi. Avrupa ve Amerika'da yaşlanan hekim popülasyonu ve yetersiz genç hekim sayısının, dünya genelinde bir boşluk oluşturduğunu ve bu boşluğu doldurmak için hekimlerin yüksek standartlara sahip ülkeleri tercih ettiğini söyledi. Bu durumun, küresel sağlık sistemlerindeki dengeleri değiştirebileceği uyarısında bulundu.