Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'teki depremde yıkılan Ebrar Sitesi N Blok'ta 80 kişinin ölümüyle ilgili 4 sanığın yargılanmasına başlandı.
Kahramanmaraş 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu T.T. ve A.Ö. Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Diğer tutuklu sanıklar A.Ö. ve A.D. ise SEGBİS'teki sorun nedeniyle duruşmaya katılamadı. Duruşmada müşteki ve taraf avukatları da hazır bulundu.
Sanık T.T, savunmasında, inşaattan anlamadığını ve inşaatın yapımıyla ilgisinin olmadığını savunarak, suçlamaları kabul etmedi, beraatini istedi.
TIKLAYIN - Depremin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıktı: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı
Sanık A.Ö. de ailesi ve kendisinin de depremzede olduğunu dile getirerek, "1997 yılındaki yönetmeliğe göre binanın bu felakete dayanması imkansız. 10 aydır burada ağır psikolojik ilaçlar kullanmaktayım. Ailem dışarıda perişan durumda." dedi.
Mahkeme heyeti, sanıkların tutukluğunun devamına ve duruşmanın 3 Nisan'a ertelenmesine karar verdi.
TIKLAYIN - Skandalı bilirkişi raporu ortaya çıkardı: Ebrar Sitesi’nin betonu elle ufalanabilecek kadar dayanıksızmış!
Müşteki avukatlarından Mustafa Yıldız, duruşma sonrası gazetecilere, yeterli bulmadıkları raporun bir teknik üniversitesince tekrar hazırlanması için mahkemeye başvurduklarını söyledi.
TIKLAYIN - Bin 400 kişiye mezar olan Ebrar Siteleri'nin kurucusu: "İnşaattan anlamıyorum, suçum nedir anlamadım"
Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığınca, depremde yıkılan merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi 64004 Sokak'taki 80 kişinin öldüğü binayla ilgili şüpheliler A.D, A.Ö, M.T, A.Ö. ve T.T. hakkında "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan hazırlanan iddianame 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmiş, sanıklar için 22 yıl altışar aya kadar hapis cezası talep edilmişti. Bu arada, iddianamede adı geçen M.T'nin firari olduğu öğrenildi.
,
Ebrar Sitesi’ne ait Mart 2023 tarihli bilirkişi raporu: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı
T24'ün duyurduğu, Selçuk Üniversitesi’nden dört kişilik bilirkişi heyetinin 19 Mart 2013 tarihli bilirkişi raporunda enkazın hızla kaldırılmış olması nedeniyle kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğinin tespit edilemediği ve demirlerin numunenin içinde dağılması nedeniyle analiz edilemediği kaydedildi. Bilirkişi raporunda, demir örnekleri alınamadığı için yeraltı su seviyesinin yarattığı tahribat ortaya konulamadı.
Sıvılaşma araştırılmadı, zeminde su görüldü
Ebrar Sitesi'nin bilirkişi raporunda, enkazın hızla kaldırılmış olması nedeniyle kolonların ve taşıyıcı sistemlerin kesilip kesilmediğinin tespit edilemediği ve demirlerin numunenin içinde dağılması nedeniyle analiz edilemediği belirtildi. Depremde, Ebrar Sitesi'ndeki 9 katlı K Blok'un 4 katı, 10 katlı Serdar Bey Apartmanı’nın ise 7 katı toprağa gömülmüştü. Ancak bilirkişi raporunda, demir örnekleri alınamadığı için yeraltı su seviyesinin yarattığı tahribat ortaya konulamadı. Raporda, zemin sıvılaşmasının incelenmesine dair bir detaya da yer verilmedi.
Raporu inceleyen ve eksikleri tespit eden Yapı ve Deprem Mühendisi Prof. Dr. Can Balkaya, bölgedeki sıvılaşmanın araştırılmadığını ve mutlaka zemin etüdü ile ilgili ayrı bir inceleme yapılması gerektiğini belirtti.
L Blok bilirkişi raporu: Ebrar Sitesi’nin betonu elle ufalanabilecek kadar dayanıksızmış!
6 Şubat depremlerinin simgesi olan Kahramanmaraş’ta çok sayıda apartmanın yıkıldığı 22 bloklu Ebrar Sitesi’ne ait yeni bilirkişi raporu savcılık dosyasına girdi. 1997-2013 yılları arasında kooperatif olarak yapılan Ebrar Sitesi’nde 6 Şubat’ta yıkılan L Blok ile ilgili hazırlanan rapor, sitenin tamamımın depreme dayanıksız olduğunu gözler önüne serdi.
Ebrar Sitesi’yle ilgili hazırlanan yeni bilirkişi raporundaki tespitler, binaların yönetmelikler hiçe sayılarak yapıldığını ortaya koydu. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden yedi bilirkişinin hazırladığı rapora göre, 22 ayrı bloktan oluşan sitenin tüm binalarının beton karışımında kırmataş kullanıldığı, betonun elle ufalanabilecek kadar düşük dayanıklılığa sahip olduğu ve çimentonun birleştirici özelliğinin dahi düşük olduğu tespit edildi. Raporda, binanın müteahhidi ile 21 yıl önce zemin etüt raporunu hazırlayan firma asli kusurlu; belediyenin ilgili birim sorumluları tali kusurlu bulundu. Buna karşılık belediyenin sorumluları ve kamu görevlileri hakkında bugüne kadar dava açılmadı.
TIKLAYIN - Depremin simgelerinden Ebrar Sitesi’ne ait bilirkişi raporundan skandal çıktı: Enkaz hızla kaldırıldı, en kritik tespitler yapılamadı
TIKLAYIN - Skandalı bilirkişi raporu ortaya çıkardı: Ebrar Sitesi’nin betonu elle ufalanabilecek kadar dayanıksızmış!
TIKLAYIN - T24 deprem bölgesinde | En acı bekleyişin hikâyesi: Ebrar Sitesi
TIKLAYIN - Ebrar Sitesi'nin ardından Ümmügülsüm nine ve Emlik ailesi: "Bayram da istemiyorum seçim de… Bize cenazelerimizi verin…"
|