Sağlık

Eczacılık fakültelerindeki artış işsiz eczacı sayısını yükseltiyor

10 Haziran 2024 09:12

Türkiye'de son yıllarda eczacılık fakültelerinin kontrolsüz şekilde artması, mezun sayısındaki patlamayla beraber sektörel sorunları da derinleştirdi. AKP hükümeti döneminde açılan yeni fakülteler, eğitimin kalitesini düşürürken, mezun olan eczacılar iş bulma konusunda zorluk çekiyor.

Fakültelerin sayısı artıyor, kalite düşüyor

20 yıl önce sadece 8 olan eczacılık fakültesi sayısı bugün 63'e ulaşmış durumda. Ancak bu fakültelerin sadece 14'ü tam akredite eğitim veriyor. Çoğunluğu yetersiz öğretim kadrosu ve laboratuvar imkanlarıyla donatılan apartman katı tarzı binalarda eğitim veren fakülteler, sektördeki kalite sorunlarını ağırlaştırıyor.

İstihdam sorunları ve ekonomik sıkıntılar

Eczacılar, mezun olanlar arasında ciddi bir istihdam sorunu yaşandığını belirtiyor. Özellikle yeni mezunlar, eczane açmak için uzun sıralar beklemek zorunda kalıyor. BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, Türkiye'deki 30 bine yakın eczanenin dörtte biri ekonomik olarak zor durumda. Eczacılık fakültelerinin sayısının artışı, nitelikli eğitimi de olumsuz etkiliyor.

Temmuz krizi ve ilaç sorunları

Eczacılar, her yıl Temmuz ayında ilaç sektöründe yaşanan zam dönemi nedeniyle yeni bir kriz yaşanabileceğini öngörüyor. İlaç fiyatlarındaki belirsizlik ve SGK'nin politikaları nedeniyle ilaç bulma sorunu sürekli olarak gündemde.

Raporlar ve öneriler

Eczacılar ve ilgili kuruluşlar tarafından hazırlanan raporlarda, eczacılıkta istihdam, ilaç fiyatları, nadir hastalıklar için ilaçlar gibi pek çok konuda önemli sorunlar sıralanıyor. İstanbul Eczacı Odası'nın "Eczaflasyon" raporu ise fakültelerin plansız açılmasının ilaç pazarını dışa bağımlı hale getirdiğini ve bu durumun ilaç temininde büyük sorunlar yaratabileceğini vurguluyor.