Sağlık

Eczaneler malî krizde: İlaç bulunamıyor, giderler artıyor

"Eczacılar, masraflarını karşılayabilmek için kredi üstüne kredi çekmek zorunda kalıyorlar"

08 Ağustos 2024 07:20

Türkiye genelinde eczacılar, artan maliyetler ve bulunamayan ilaçlar nedeniyle zor günler geçiriyor. İlaç temininde yaşanan sıkıntılar ve giderlerin hızla yükselmesi, sektördeki pek çok eczaneyi malî bir bataklığa sürüklüyor.

Son dönemlerde, Türkiye'de ilaç bulunurluğu sorunu devam ederken, eczacılar da yükselen işletme giderleriyle baş etmeye çalışıyor. Elektrik, kira ve personel giderleri gibi sabit masrafların yanı sıra, ilaç fiyatlarının döviz kurundaki dalgalanmalar karşısında sabit kalmaması eczacıları zorluyor.

Eczacılardan kredi çözümü ve yetkililere çağrı

Birçok eczacı, devam eden ekonomik sıkıntılar nedeniyle işletmelerini ayakta tutabilmek için kredi çekmek zorunda kalıyor. BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin aktardığına göre, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, durumu "Eczacılar, masraflarını karşılayabilmek için kredi üstüne kredi çekmek zorunda kalıyorlar. Eczanelerin uzun süre ayakta kalması gittikçe zorlaşıyor" sözleriyle ifade etti.

İlaç fiyatları ve eczacılık eğitimi üzerine eleştiriler

Saydan ayrıca, İlaç Fiyat Kararnamesinin (İFK) günümüz ekonomik şartlarına uygun olarak güncellenmesi gerektiğini belirtiyor. Eczacılık fakültelerinin sayısının kontrolsüz bir şekilde artması ve bu kurumların yeterli akademik donanıma sahip olmaması da sektördeki sorunları artırıyor.