Gündem

Edirne'de ayçiçeği, kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya

15 Nisan 2025 14:45

Güncelleme: 15 Nisan 2025 15:05

Türkiye'nin önemli ayçiçeği üretim merkezlerinden Edirne'de, bitkinin kuraklığa karşı dayanıklılığını ve yağışlardan faydalanma durumunu ölçmek amacıyla ekim metodu yöntemleri test edildi.

Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğünce merkeze bağlı Sarayakpınar köyünde yürütülen "Farklı Toprak İşleme Yöntemlerinin ve Ekim Zamanlarının Ayçiçeği Verim ve Verim Unsurlarına Etkileri Projesi" kapsamında son deneme ekimi yapıldı.

Ekim yöntemleri ve döneminin, ayçiçeği verimi üzerindeki etkilerini ölçmek için yapılan deneme çalışmaları kapsamında pulluk işlemeyle ekim, kazık çekilerek ekim ve anıza ekim yöntemleri birer ay arayla denendi.

Namık Kemal Üniversitesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli'nin teknik desteğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında bitkinin hasadından sonra ortaya çıkan sonuçlar değerlendirilerek üreticilerle paylaşılacak.

İl Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt geçen yıl yaşanan kuraklığın ayçiçeğin verim kaybına neden olduğunu hatırlattı.

Ayçiçeğinin olumsuz hava koşullarından etkilenmesini önlemede ekim yöntemleri ve döneminin kritik öneme sahip olduğunu belirten Bayazıt, "Ayçiçeğinin kuraklık ve sıcaklıktan daha az etkilenmesini tespit edecek bir çalışma başlattık. Bu çalışmada farklı toprak işlem yöntemleri ve farklı ekim yöntemlerinin ayçiçeği üzerindeki etkisini görmeyi amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı. (AA)


Arabanızı park ederken iki kere düşüneceksiniz

 

 

 

Haber, değiştirilmeden kaynağından otomatik olarak eklenmiştir