Eğitim

Ege Üniversitesi'nin kreş ve anaokulu tasarruf gerekçesiyle kapatıldı: Tepkiler büyüyor

"Kreş hizmetleri gibi sosyal tesislerin kâr amacı gütmemesi gerektiğini unutmamalıyız"

09 Temmuz 2024 08:33

Eski AKP milletvekili ve şu anki rektör Necdet Budak yönetimindeki Ege Üniversitesi, zarar ettiği gerekçesiyle personel için hizmet veren kreş ve anaokulunu kapattı. Bu karara, HEP SEN İzmir Şube Başkanı Kemal Yılmaz sert tepki göstererek, kapatma kararının özelleştirmenin yolunu açma amacı taşıdığını belirtti. Ayrıca, Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Lülüfer Körükmez, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve Toplu İş Sözleşmesi'ne aykırı olduğunu vurgulayarak, “Tasarruf adı altında çocuklar ve kadınlar kurban ediliyor. Bu durum, AKP’nin başarısız ekonomik politikalarının bir sonucudur” dedi.

Yılmaz: "Özelleştirme Girişimlerine Karşıyız"

HEP SEN İzmir Şube Başkanı Kemal Yılmaz, Sayıştay raporlarına göre kreşin gelir-gider dengesini sağlayamadığını belirterek, "Üniversite, kamu hizmeti göz önünde bulundurularak kâr amacı gütmeyen bir kurum olmalıdır. Ancak alınan bu kararla birlikte 19 öğretmenimizin çalıştığı kreş hizmetinin kapatılması kabul edilemez" şeklinde konuştu ve tüm sendikaların bu karara karşı çıktığını ifade etti.

Körükmez: "Kanuna ve Toplu İş Sözleşmesi'ne Aykırı"

Cumhuriyet'ten Yusuf Körükmez'in aktardığına göre, Eğitim Sen İzmir Üniversiteler Şubesi Başkanı Lülüfer Körükmez ise, kreşin kadınların iş hayatına katılımı için vazgeçilmez olduğunu dile getirdi. "657 sayılı Kanun'a göre üniversite sosyal tesis kurabilir ve işçilerle yapılan Toplu İş Sözleşmesi gereği kreş hizmeti sunmak zorundadır. Türkiye'de kreş ihtiyacı cinsiyet eşitliği açısından büyük önem taşır. Ege Üniversitesi'nin bu hizmeti kâr etmediği için kapatması kabul edilemez" dedi.

"Ekonomik Politikaların Kurbanları Çocuklar ve Kadınlar"

Körükmez, kreşin kapatılmasının AKP iktidarının ekonomik politikalarının getirdiği bir nokta olduğunu belirterek, "Kreş hizmetleri gibi sosyal tesislerin kâr amacı gütmemesi gerektiğini unutmamalıyız. 'Tasarruf' adı altında çocuklar ve kadınlar mağdur edilmekte, bu da iktidarın ekonomik başarısızlıklarından kaynaklanmakta" ifadelerini kullandı.