Eğitim

Eğitim maliyetleri velileri sıkıntıya sokacak: Yılın en zorlu dönemi başlıyor

"Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir"

07 Ağustos 2024 07:41

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Temmuz 2024 Tüketici Fiyat Endeksi verilerine göre, eğitim harcamalarında geçen yıla oranla yüzde 104.5'lik bir artış yaşandı. Bu durum, öğrenci velilerini bu yıl her zamankinden daha fazla zorlayacak. Veli-Der Genel Başkanı Ömer Yılmaz, Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitimin gerçek sorunlarını görmezden geldiğini belirterek, zorlu bir eğitim-öğretim sürecinin başladığını ifade etti.

Artan maliyetler ve eğitimdeki sorunlar

Cumhuriyet'ten Taylan Gülkanat'ın aktardığına göre, Yılmaz, artan yoksullukla birlikte velilerin gelirlerinin asgari ücret düzeyinde ya da altında kaldığını, çocukların okulda yeterince beslenemediğini ve okullarda su içebilecek çeşme eksikliğinden bahsetti. Üniversite öğrencilerinin barınma ve beslenme sorunlarına da değinen Yılmaz, aşırı kalabalık sınıflar, yeterince personel olmaması nedeniyle yapılamayan temizlikler ve fiziksel altyapı yetersizlikleri gibi pek çok sorunun eğitim sürecini olumsuz etkilediğini vurguladı.

Velilere bindirilen yük

Okulların fiziki yapıları ve donanımlarının yetersiz olması nedeniyle bu ihtiyaçların karşılanması için velilerden talep edilen paralar, okullarda sağlanamayan güvenlik, taşımalı eğitimde yaşanan sorunlar ve fahiş fiyatlı okul kantinleri, velilerin üzerindeki mali yükü artıran diğer faktörler olarak öne çıkıyor.

Yılmaz, velilerin eğitimle ilgili artan maliyetler karşısında var olma mücadelesi verdiklerini belirtti ve “Bizim için işin matematiği bitmiştir. Artık var olma mücadelesi en önemli mücadelemizdir” dedi.