Ekonomim yazarı Ali Ekber Yıldırım, fiyatı 30 liraya kadar çıkan ve İstanbul Ticaret Odası'nın araştırmasına göre mart ayının zam şampiyonu olan kuru soğandaki fiyatın, tarımdaki başarısızlığın faturası olduğunu yazdı.
Yıldırım, soğandaki fiyat artışlarının nedeni olarak şu değerlendirmeyi yaptı:
"Kuru soğan fiyatlarındaki artışın temel nedeni üretimdeki azalma. Ayrıca iklim şartlarına bağlı olarak havaların sıcak gitmesi depolardaki ürünün yeşillenmesine, çürümesine neden oldu. İklim şartlarına uygun olmayan depolarda soğan çok kolay bozulabiliyor. Soğanın birkaç kez elden geçirilmesi sağlam olanların piyasaya sürülmesi ile maliyetler dolayısıyla fiyatlar artıyor.
2021’de tarlada fiyat 1 liranın altına düşünce üretici zarar etti ve ekimi azalttı. TÜİK’in verilerine de yansıdığı gibi 2022 üretimi azaldı. Fiyat arttı."
Yıldırım, nisan ayıyla beraber yeni ürünlerin piyasa çıkmasıyla fiyatların düşeceğini yazısında belirtti.
Yazının tamamı için tıklayın