Finansal Piyasalar Uzmanı Ekonomist İris Cibre, Borsa İstanbul'da bankaların hisselerinde 2 ayda yüzde 110 artış görülmesine ilişkin olarak "24 senedir bu piyasadayım, bu piyasada zamanın büyük spekleri ile çalıştım, birçoğu ile hala konuşur görüşürüm. Hiçbirimiz böyle bir hareket görmedik hatta notumuz yatırım yapılabilir seviyeye çıkarıldığında dahi görmedik" dedi.
Gazete Duvar'daki yazısında bankacılık hisselerinin bu şekilde bir artış yaşamasında bir gerekçe olmadığını belirten Cibre şöyle yazdı:
"Düşündüğümüz zaman bu banka hisselerinin büyük kısmının belli bir grubun elinde olabileceğini tahmin edersek bu hisseleri bu fiyatlardan kime nasıl satacak oldukları merak konusu. Spot piyasada bu fiyatlardan gelecek alıcı miktarına satış yapılmaya kalkıldığında hisselerin hızla değer kaybetme ihtimali aklımıza geliyor. Peki satanlar her gün yukarı sürdükleri hisselerle maliyetleri yükseldiğinde satarken zarar etmeyecek mi?
Büyük ihtimalle vadeli piyasadan kaldıraçlı olarak öyle kar ettiler ki nette zarar etmeyebilirler.
Bu gidişatın ne kadar süreceğini tahmin etmek imkânsız çünkü herhangi bir temel dayanağı yok. Temel dayanak ile hisse senedi hareketleri yavaşça, sindire sindire olur. Şimdiye kadarki deneyimimiz bize göstermiştir ki 2 ayda hızla yükselen hisse senetleri eninde sonunda benzer hızla geri döner.
SPK ise bunu engellemek için brüt takas uygular demiştik. Şu ana kadar bu tedbir sadece 2 bankada uygulandı. Amiral gemisi bankalarda böylesi bir tedbir görmedik.
Neden görmediğimiz, bu gidişatın nasıl sonlanacağı, bu hareketin mantığı ile ilgili sorularımıza muhtemelen hiçbir zaman yetkin bir cevap alamayacağız."
Yazının tamamı için tıklayın