Ekonomist Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu, "Mevcut cari açık 50 milyar dolar civarında, böyle giderse 70 milyar doları bulabilir. Döviz yatay seyrini sürdüremezse enflasyon da yükselebilir" dedi.
Kozanoğlu, Cumhuriyet'e değerlendirmelerde bulundu. Kozanoğlu, İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri arasındaki makasın büyüdüğüne dikkati çekerek, "İstanbul ile Türkiye genelinde küçük farklar olması beklenebilir. Ancak 20 puanı aşan bir makas var. Bu ayın verilerine göre İTO, giyim harcamalarında aylık 5,32'lik sıçrama olduğunu söylüyor, TÜİK'e göre ise giyim ve ayakkabı yüzde 1,92 düşmüş durumda" ifadelerini kullandı.
Kozanoğlu, manşet enflasyondaki gerilemenin fiyatlardaki gerileme anlamına gelmeyeceğini vurgulayarak, "G20 ülkeleri arasında bu yıl sonunda enflasyonun yüzde 4'e düşmesi, seneye ise yüzde 2'ye gerilemesi öngörülüyor bu bile büyük bir sorun olarak görülüyor. (OECD raporunda) Türkiye'de ise bu yıl sonunda yüzde 43,8, 2024 yılında ise yüzde 41,6'ya gerilemesi öngörülüyor" değerlendirmesinde bulundu.
Konut ve gıda enflasyona dikkat çekti
Dar gelirlerinin yaşadığı enflasyonun daha yüksek olduğunu belirten Kozanoğlu, "Dar gelirli yurttaşların tüketimlerinde gıda ve konut tüketiminin ağırlığı daha fazla. Konut ve gıda fiyatlarının yıllık artış yüzdelerine baktığımız zaman TÜİK verilerine göre de ortalamanın üzerinde. Bu yüzden insanların hayatlarında karşılaştıkları enflasyon açıklananın çok çok üzerinde" diye konuştu.
Mevcut hükümetin birinci önceliğinin döviz kurunu sabitlemek olduğunu söyleyen Kozanoğlu, şunları belirtti:
"Türkiye'nin SWAP dediğimiz döviz rezervleri, -40 ile -45 arasında seyrediyor. Seçim sonrasında yapılması gerekenlerden biri döviz rezervlerini güçlendirmek. İktidarın aldığı döviz rezervlerinin önemli bir kısmı, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Çin gibi ülkelerden geliyor. Bunlar da siyasi bir baskı unsuru olarak yeni yönetimin önünde ciddi bir tehlike olabilir. Mevcut cari açık 50 milyar dolar civarında, böyle giderse 70 milyar doları bulabilir. Döviz yatay seyrini sürdüremezse enflasyon da yükselebilir."