Politika

Ekrem İmamoğlu'na bu kez de 'sahte diploma' soruşturması!

İmamoğlu, 26 Şubat'ta ifade vermeye gidecek

22 Şubat 2025 12:40

Güncelleme: 22 Şubat 2025 13:18

T24 Haber Merkezi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında diplomasının sahte olduğu iddialarıyla ilgili soruşturma başlattı. 

Son dönemde hakkında CHP'nin davalarında yer alan aynı bilirkişiyi ifşa ettiği ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ilgili sözleri sebebiyle soruşturma açılan, Gürlek dosyası 7 yıl 4 ay hapis istemiyle davaya dönüşen İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı taratından bir soruşturma daha başlatıldı.

DHA'da yer alan habere göre soruşturma, lisans diplomasının sahte olduğu yönündeki ihbarlar ve YÖK tarafından hazırlanan raporlar sonucunda "resmi belgede sahtecilik" suçlamasıyla başladı. 

İmamoğlu soruşturma kapsamında 26 Şubat'ta ifadeye çağırıldı. 

Diploma tartışmaları nasıl başladı, neler oldu? 

2024 Eylül ayında Veryansın TV Genel Yayın Yönetmeni Erdem Atay, İmamoğlu'nun İstanbul Üniversitesi'ne kaydı sürecinde şaibeler olabileceği iddiasını gündeme getirmişti.

Atay, şunları söylemişti:

"İmamoğlu Kıbrıs'ta okudu, orayı kazandı. Oradan başka bir Kıbrıs üniversitesine geçti. Sene 1987... İmamoğlu gitti İstanbul Üniversitesi'ne bambaşka bir bölüme geçti. Sen ya dikey geçiş yaparsın ya yatay geçiş yaparsın. Hem dikey hem yatay geçiş yapamazsın. Kıbrıs'ta okudu, Girne Amerikan'da okudu herhalde. Okuduğu bölümden mühendislikten İstanbul Üniversitesi'ne işletmeye geçti. O zaman Girne Amerikan Üniversitesi YÖK onaylı değil. İkinci sınıfta hiçbir şekilde, ÖSS'den aldığın puanla İstanbul Üniversitesi'ne gidemezsin Kıbrıs'tan kalkıp. Bir sahtekarlık var. Kıbrıs'ın üniversiteleri 1993'te geçti. Erdoğan'a sahtekar diyorlardı. Ben de diyorum ki sizin Cumhurbaşkanı yapacağınız adamın diploması sahte. Erdoğan'a söylediğiniz lafları yutun! İlkesizsiniz."

İBB, diplomasını paylaşmıştı 

İBB Teyit hesabı da tartışmalar üzerine İmamoğlu'nun lisans diplomasını paylaşarak "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun üniversite diploması olmadığı iddiası tamamen uydurmadır. Sayın İmamoğlu, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunudur. Aşağıda fotokopisini paylaştığımız mezuniyet belgesi İBB ve üniversite arşivinde yer almaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

Ongun da yüksek lisans belgesini paylaşmıştı

İmamoğlu'nun danışmanı Murat Ongun da "İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun lisans (üniversite) diploması üzerinden polemik çıkartmaya çalışanlar için ayrıca yüksek lisans belgesini de bilgi için sunarız" açıklamasını yapmıştı.

İktidara yakınlığıyla bilinen gazeteciler, İmamoğlu'nun diplomasıyla ilgili tartışmaları dönem dönem gündeme getirmişti. 

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, İmamoğlu’nun diploması hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili Yükseköğretim Kurumu’nu “resen inceleme” yapmaya çağırmıştı. 

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de Kasım 2024'te “Türkçe okuduğunu anlama yetisi olsaydı iyi bir üniversite kazanırdı. Hiç böyle bir katakulliye kalmadan doğru dürüst bir üniversite bitirirdi. Demek ki okuduğunu anlama problemi var, bu net. Zaten üniversite tercihiyle ilgili yaşadığı süreçte de yaşananlar bunu gösteriyor” demişti. 

Aralık 2024'te de Sabah yazarı Mahmut Övür, Danıştay'ın diplomanın geçerliliğine dair karar vereceğini belirtmişti. Övür, "İmamoğlu'na iyi haberi verelim. YÖK'e göre ortada bir "suç" var ama zaman aşımına uğradığı için herhangi bir cezai soruşturma açılma olasılığı yok" diye yazmıştı. 

Konu son olarak Aralık 2024'te Meclis'te gündeme gelmişti. TBMM Genel Kurulu'nda CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve AKP Grup Başkanı Abdullah Güler arasında "diploma" tartışması yaşanmıştı. Emir, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın diplomasına gönderme yapmış, Güler de İmamoğlu'nun diplomasına ilişkin, "Kazanıp kazanmadığı belli değil ve bir anda İstanbul Üniversitesi’nin İngilizce bölümüne geçiş yaptı, acaba o diplomayla ilgili bir şey mi var ki hatip bir anda onu hatırladı" demişti. Emir de Güler'e "Sayın İmamoğlu’nun diplomasıyla ilgili bir sorun varsa YÖK elinizde, yargı elinizde. Bakarsınız, denetlersiniz; gereğini yaparsınız" diye tepki göstermişti. 

İmamoğlu hakkındaki diğer davalar neler?

İmamoğlu hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Akın Gürlek ile ilgili sözleri nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında kabul edilen iddianamede, İmamoğlu'nun 7 yıl 4 aya kadar hapisle cezalandırılması ve siyasi yasak talep ediliyor. Davanın ilk duruşması 11 Nisan'da görülecek. İddianamede, İmamoğlu "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret", "tehdit" ve "terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermekle" suçlanıyor. 

İmamoğlu hakkında, CHP davalarında yer aldığını söylediği bilirkişi hakkındaki sözleri nedeniyle açılan başka bir soruşturmada da "yargı görevi yapanı, bilirkişiyi veya tanığı etkilemeye teşebbüs" suçlamasıyla da 4 yıla kadar hapis cezası ve siyasi yasak istendi.

İmamoğlu hakkında ayrıca YSK üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla görülen ve kamuoyunda "ahmak davası" olarak bilinen,  2019'a kadar uzanan bir dava daha var. İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk ayağında Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmişti. Dava, son iki yıldır Türkiye'de "Temyiz Mahkemesi" olarak da kabul edilen Yargıtay'ın bir alt basamağı İstinaf Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor.

Bunların yanı sıra, İmamoğlu hakkında Beylikdüzü Belediye Başkanlığı dönemindeki bir ihale nedeniyle açılan bir dava ve Kasım 2024'te İBB'nin bazı etkinliklerde usulsüz harcama yapılarak kamu zararına yol açıldığı iddialarına ilişkin başlatılan bir soruşturma daha bulunuyor.