T24 Dış Haberler
X'in sahibi ABD'li iş insanı Elon Musk, platformdan yaptığı paylaşımla yurttaş gazeteciliğini desteklediğini açıkladı. Musk, "Yurttaş gazeteciliği daha iyi bir geleceğe giden yoldur" diye yazdı.
Teknoloji milyarderi Musk, kripto para olan DogeCoin'in X hesabından "Yurttaş Gazeteciliği bu dünyayı daha iyi bir yer haline getirebilir" mesajıyla paylaşılan fotoğrafını alıntılayarak yurttaş gazeteciliğini desteklediğini açıkladı.
"Yurttaş gazeteciliği daha iyi bir geleceğe giden yoldur!"
Musk, X platformundan şu mesajı paylaştı:
"Yurttaş gazeteciliği daha iyi bir geleceğe giden yoldur!
Dünyanın dört bir yanındaki insanları, olaylar gerçekleşirken hem metin hem de video olarak haber yayınlamaya şiddetle teşvik ediyorum"
Musk, 5 gün önce de X platformundan yaptığı bir başka paylaşımda yurttaş gazeteciliğini desteklediğini açıklamıştı. Musk, "Lütfen daha fazla yurttaş gazeteciliğini teşvik edin! Telefonunuzdan kolayca canlı video çekebilirsiniz. Sıradan vatandaşların sahada daha fazla haber yapması dünyayı değiştirecektir" ifadelerini kullanmıştı.
"Birkaç gün önce X'de zaten yayımlanmış bir şey hakkında 1000 kelime okumanın ne anlamı var?"
Öte yandan Musk, dün paylaştığı bir başka X mesajında ise "Artık eski haberleri neredeyse hiç okumuyorum. Birkaç gün önce X'de zaten yayımlanmış bir şey hakkında 1000 kelime okumanın ne anlamı var?" diye yazdı.
Musk, yine 29 Eylül'de paylaştığı bir mesajda X platformundan haber almanın çok daha hızlı olduğunu söyleyerek "Artık eski medya propagandasını pek okumuyorum. Zaman kaybı ve üzüntü kaynağı. Haberlerimi X'ten alıyorum - çok daha hızlı, dünya çapında gerçek konu uzmanları ve tonlarca mizah var. Çok daha iyi!" ifadelerini kullandı.
Yurttaş gazeteciliği nedir?
1990'lı yıllarda ABD'de yaygınlaşmaya başlayan yurttaş gazeteciliği, medyanın ekonomik kaygılarla şekillenmesinin yarattığı sorunları aşmak üzere ortaya çıkan bir gazetecilik anlayışı. Profesyonel olarak mesleği gazetecilik olmayan kişilerin, son yıllarda dijitalleşen ve gelişen kitle iletişim araçları yoluyla haber üreterek paylaşmasına dayalı olan bu anlayışta X gibi sosyal medya platformları yaygın olarak kullanılıyor.
Yurttaş gazeteciler, mesleki ya da teknik bir donanıma gerek kalmaksızın internet ve sosyal medya ağları üzerinden kendi medyalarını oluşturabiliyor.
Ana haber kaynağı olarak sosyal medya görülüyor
Reuters'ın 2023 yılı Dijital Haber Raporu'na göre dünyada 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 43'ü sosyal medyanın kendileri için ana haber kaynağı olduğunu bildirdi. 2015'te bu oran yüzde 18 olarak ölçülmüştü. Belirtilen yaş grubunun yüzde 20'si ise TikTok'tan haber alıyor.
Türkiye'de ise haber kaynağı olarak yüzde 45 oranıyla YouTube ilk sırada yer alıyor. Instagram yüzde 40, Facebook yüzde 33, WhatsApp yüzde 28, Twitter yüzde 26 ve TikTok yüzde 10 ile YouTube'u takip ediyor.