T24 Dış Haberler
Aylarca süren müzakereler, tartışmalar, hukuki süreçler ve spekülasyonun ardından Elon Musk, sosyal medya platformu Twitter'ın resmen yeni sahibi oldu.
Musk'ın şirketin kontrolünü eline aldıktan sonra aralarında CEO Parag Agrawal'ın da bulunduğu üst düzey yöneticileri kovduğu bildirildi. Reuters'ın aktardığına göre Agrawal ve kovulan bir başka isim olan CFO Ned Segal, anlaşma hayata geçerken San Francisco'daki Twitter ofisinden güvenlik eşliğinde çıkarıldı. Şirketin yasal politikalar departmanının başındaki Vijaya Gadde'nin de kovulduğu bildirildi.
Musk'ın Twitter'ı satın alma girişimleri Nisan ayında başlamıştı. New York Times'ın farklı kaynaklardan doğruladığına göre 44 milyar dolarlık anlaşma hakkındaki son pürüzler perşembe akşamı giderildi ve resmen sonuçlandırıldı.
Kendini "mutlak bir ifade özgürlüğü destekçisi" olarak nitelendiren Musk, Twitter'ı "her türlü yoruma daha açık bir alan" haline getirmek istediğini söylemiş ve platformu satın alması durumunda eski ABD başkanı Donald Trump'ın yasağını kaldıracağını ifade etmişti.
Musk, anlaşmanın sonuçlanmasının ardından Twitter'ın logosuna göndermede bulunarak "Kuş özgürleştirildi" yazdı ve profilindeki 'bio'sunu 'Twit başı' diye değiştirdi.
Musk, çarşamba günü Twitter'ın ofisini ziyaret ettikten sonra platformu "insanlığa yardım etmek için aldığını" belirtmişti. Dünyanın en zengin insanı, "Twitter'ı almamın sebebi gelecekte bir kasaba meydanımızın olmasının medeniyetimiz için önemli olduğunu düşünmem. Bu meydanda şiddet olmadan farklı fikirler sağlıklı şekilde tartışabilir" ifadelerini kullanmıştı.
Twitter hem siyasette hem de medyada büyük bir rol oynuyor. Birçok insan haberlerine basın kuruluşlarının Twitter hesaplarından ulaşıyor, siyasetçiler kampanyalarını artık sadece sokaklarda ve konvansiyonel medyada değil; Twitter'da da yürütüyor.
Çalışanların yüzde 75'ini işten çıkaracağı iddia edilmişti
The Washington Post'ta geçen hafta yayımlanan haberde, Musk'ın Twitter'ın sahibi olması durumunda çalışanların yüzde 75'ini işten çıkarmayı planladığı iddia edilmişti.
ABD merkezli gazetenin haberine göre Musk'ın kararı doğrultusunda Twitter'ın çalışan sayısı yaklaşık 7 bin 500'den 2 bine düşebilir.
Musk daha sonra Twitter çalışanlarıyla yaptığı görüşmede bu iddiayı reddetmiş, bu boyutta bir işten çıkarma olmayacağını ifade etmişti.
Musk'ın Twitter'ın sahibi olmasıyla sonuçlanan çalkantılı süreç
Daha önce Twitter'da yüzde 9,2'lik hisse satın alan Elon Musk, 14 Nisan'da SEC'e yaptığı bildirimde, Twitter'ın tamamı için hisse başına 54,2 dolarlık teklifte bulunmuştu. Twitter'dan 25 Nisan'da yapılan açıklamada da şirketin Musk'a satılmasına yönelik anlaşmanın sağlandığı bildirilmişti.
Musk, 13 Mayıs'ta sosyal medya şirketi Twitter'ı yaklaşık 44 milyar dolara satın alma anlaşmasının geçici olarak askıya alındığını duyurmuştu. Elon Musk, anlaşmanın askıya alınma nedenine ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "spam ve sahte hesapların, toplam kullanıcıların yüzde 5'inden azını oluşturmasına yönelik hesaplamaların detaylarının beklendiğini" bildirmişti.
Elon Musk, 8 Temmuz'da ise birden çok hükmünün ihlalini gerekçe göstererek Twitter'ı satın alma anlaşmasını feshettiğini bildirmişti. Musk'ın avukatları, SEC'e yapılan bildirimde, Twitter'ın, şirketin iş performansı için önemli olan platformdaki sahte veya spam hesaplarla ilgili birden fazla bilgi talebine yanıt vermediğini veya yanıtlamayı reddettiğini belirtmişlerdi.
Twitter ise anlaşmayı feshettiği için Musk'a dava açmıştı.
Ancak Musk, ekim ayı başında, davalı olduğu sosyal medya şirketi Twitter'a 44 milyar dolarlık satın alma anlaşmasının tamamlanması için mektup göndererek, ilk fiyattan yeniden teklif vermişti.
Twitter'ın Musk'a karşı açtığı davayı gören yargıç, satın alma anlaşmasının 28 Ekim'e kadar tamamlanması için davanın durdurulmasına karar vermişti.